Medicii de familie ar trebui să facă anchete epidemiologice și să monitorizeze persoanele infectate cu coronavirus aflate la domiciliu, a spus premierul Ludovic Orban. Acest lucru se va lămuri zilele următoare a spus prim-ministrul, în condițiile în care numărul persoanelor infectate a trecut miercuri de 4.000.
„Anchetele epidemiologice – aici am înţeles că aţi avut deja discuţii cu reprezentanţii medicilor de familie. Aşteptăm nişte rezultate, pentru că avem nevoie de implicarea medicilor de familie, în diferitele etape. Capacitatea de a evalua starea de sănătate – nu trebuie să ajungem la blocarea capacităţii de evaluare a stării de sănătate. Cine nu are simptome, cine nu are în mod evident nevoia de a i se evalua starea de sănătate, nu trebuie să se ducă la spital neapărat. Poate medicul de familie sau un medic de la Direcţia de sănătate publică să îi evalueze starea de sănătate. Nu putem aglomera spitalele cu persoane care nu au nevoie de evaluarea stării de sănătate sau de îngrijiri spitaliceşti, lăsând persoane care poate au nevoie de îngrijiri spitaliceşti să aştepte”, a declarat Ludovic Orban, în ședința de Guvern de miercuri, explicând implicarea medicilor de familie.
Premierul a explicat că intenționează să creeze în spitale o zonă de pre-terapie intensivă, pentru persoanele care au nevoie doar de ventilare mecanică, dar fără suport pentru susținerea altor organe
„Evident, creşterea capacităţii de tratare în secţiile de terapie intensivă şi mai serioasă aplicare a acelor zone intermediare. Numărul de pacienţi care sunt trataţi în secţiile de terapie intensivă este mai mare decât numărul pacienţilor care sunt în ventilaţie mecanică. Trebuie să se facă o evaluare şi mai ales să se prevadă această zonă intermediară pe care am gândit-o, astfel încât să nu existe nicio persoană care să aibă nevoie de ventilare mecanică pentru care să nu existe posibilitatea de a asigura ventilarea mecanică”, a adăugat premierul României.