Mulți soldați ruși refuză să se întoarcă pe frontul din Ucraina, iar mărturiile lor au ajuns publice. Ei se plâng de proasta organizare a armatei lor și de lipsa de echipamente. De altfel, despre aceste nemulțumiri se știe și din conversaţiile telefonice dintre soldaţii ruşi şi familiile lor, interceptate şi publicate de serviciile de securitate ucrainene.
„Nu vreau să mă întorc pentru a ucide şi a fi ucis”, a spus, pentru BBC, Serghei, un militar rus care a luptat cinci săptămâni în Ucraina, la începutul invaziei, relatează B1TV.
El a povestit că au fost trimiși să lupte fără măcar să aibă echipamente de bază. Nici măcar dispozitive de vedere pe timp de noapte nu aveau: „Eram ca nişte pisoi orbi. Sunt şocat de armata noastră… Nici n-ar fi costat mult să ne echipăm. De ce nu am făcut asta?”.
În ianuarie, el a fost trimis aproape de granița cu Ucraina pentru presupuse exerciții militare. Numai că, pe 24 februarie, li s-a spus să treacă granița. Aproape imediat unitatea sa a fost atacată. Serghei era șocat: Am fost bombardaţi continuu.
El a mai povestit că unii soldați ruși erau atât de nepregătiți că „nu ştiau să tragă şi nu puteau deosebi un capăt de mortier de altul”.
O altă problemă a fost lipsa de strategie. Serghei crede că, probabil, comandanţii săi plănuiseră să ocupe rapid orașe importante și calculaseră că ucrainenii se vor preda pur și simplu. N-a fost așa.
Urmarea a fost că în doar patru zile s-a destrămat convoiul său.
Serghei se chinuie acum să evite plecarea în Ucraina
În aprilie, Serghei a primit ordin să se întoarcă în Ucraina, dar i-a spus comandantului său că nu era pregătit să plece.
„Nici măcar nu au încercat să ne descurajeze, că nu eram primii”, a spus el.
În schimb, i-a fost teamă de reacția unității sale, așa că a căutat consiliere juridică. Un avocat i-a spus lui și celor doi colegi în aceeași situație să depună armele, să se întoarcă la sediul unităţii lor și să depună o scrisoare în care să explice că sunt „epuizaţi moral şi psihologic” şi că nu pot lupta.
Serghei a fost sfătuit insistent să se întoarcă la unitate, căci altfel plecarea sa putea fi considerată dezertare.
Presa rusă independentă vorbește de sute de cazuri similare, iar mai mulți avocați și activiști au spus pentru BBC că au consiliat sute de soldați care voiau să evite revenirea în Ucraina.
Leave a comment