Nicuşor Dan, primarul Capitalei și candidat independent la Cotroceni, a declarat că actualul Guvern Ciolacu are o cotă foarte scăzută de încredere și că rezultatul alegerilor prezidențiale trebuie să transmită un semnal clar clasei politice. El susține că un președinte trebuie să fie implicat în toate problemele societății și își dorește un guvern mai profesionist, menționând că l-ar prefera ca premier pe Ilie Bolojan, dar nu poate promite acest lucru.
Dan a precizat că va iniția discuții cu partidele pro-occidentale pentru a forma un guvern legitim și a evita ascensiunea partidelor izolaționiste. A subliniat că este un candidat antisistem, deși se află la al doilea mandat, și că s-a confruntat adesea cu instituțiile statului pentru a impune respectarea legii.
Dacă va pierde cursa prezidențială, va rămâne la Primăria Capitalei pentru a-și duce la capăt mandatul. De asemenea, consideră că scandalul intern din USR i-a afectat campania, dar subliniază că nu a fost implicat și că nu a existat nicio negociere cu acest partid. El crede că a fost afectat de scandalul din USR, doar observând ceea ce se întâmplă în societate.
În cazul în care va ajunge președinte, promite un raport detaliat privind anularea alegerilor din 2024 și spune că actualele informații publice nu sunt suficiente. A lăudat prestația externă a lui Ilie Bolojan ca președinte interimar, dar a criticat lipsa implicării acestuia în organizarea alegerilor.
Iată principalele sale declaraţii făcute la Prima TV şi preluate de News.ro:
- Ce este cert este că în momentul ăsta Guvernul Ciolacu are o cotă de încredere extrem, extrem de mică. (…) Rezultatul unor alegeri prezidenţiale înseamnă şi un semnal pentru clasa politică de la societate care e direcţia în care ea trebuie să meargă.
- Cred că un preşedinte care are mandatul unor oameni în spate trebuie să fie un preşedinte foarte, foarte implicat pe toate problemele societăţii.
- Evident că mi l-aş dori pe domnul Bolojan (premier – n.red.). Nu vreau să promit asta. Ce pot să promit este că o să încep foarte repede, în ipoteza în care ajung preşedinte, o să încep foarte repede discuţii cu liderii partidelor pro-occidentale, pentru că nu e vorba doar de un semnal pe care ni l-a dat societatea, e vorba de cum guvernăm România trei ani şi jumătate şi să evităm scenariul în care, dacă lucrurile merg în direcţia asta, partidele izolaţioniste, care au avut 32% în decembrie şi care au acum 42% în sondaje, o să aibă 60% dacă nu schimbăm nimic în modul în care se guvernează România.
- Sunt primar care a avut foarte multe, nu doar ca ONG-ist, ci ca primar, foarte multe diferende juridice cu instituţii ale statului. Sunt un om care a încercat să aducă legalitate acolo unde cutuma, şi din poziţia de primar şi din poziţia de ONG-ist, acolo unde cutuma era să se încalce în mod sistematic legea.
- Mi-aş dori tare ca USR să vină la guvernare, pentru că este un partid reformist. Nu depinde exclusiv de preşedinte, este o discuţie între preşedinte şi partidele pro-occidentale. Ce pot să spun este că nu-mi doresc să aduc la guvernare partide antioccidentale.
- (Demisionează de la primărie dacă pierde alegerile?) Nicidecum, pentru că nişte oameni mi-au dat mandatul ca să fac nişte lucruri pentru ei.
- În ipoteza în care nu (câştig) şi o să rămân la Primăria Capitalei, suntem obligaţi. Adică eu am un mandat pe care mi l-au dat oamenii care m-au votat, ei (consilierii) au un mandat şi o să încercăm să negociem aceste mandate astfel încât să facem lucrurile care ne interesează. Nu aici e problema. Problema este relaţia noastră cu autoritatea naţională, cu Guvernul şi Parlamentul, care cumva în ceea ce priveşte decizia e cam acelaşi lucru. Pentru că noi avem un referendum local în Bucureşti, adică un referendum care vine după o experienţă nefericită de 20 de ani în care nu am avut bani să ducem în lucruri esenţiale, nici eu şi nici predecesorii mei. Cetăţenii au votat şi Parlamentul nu a vrut să-l pună în aplicare. Deci aici e problema.
- (Cu USR – n.red) nu existat niciun fel de discuţie. Pe nimic. Adică nu doar pe Primăria Capitalei, nu a existat nicio discuţie pe nimic.
- Vreau să spun doar că n-am nimic de a face cu ce s-a întâmplat acolo. Bineînţeles că sunt nişte lucruri care pot să fie comentate, înţelese, dar nu cred că e rolul meu să fac asta.
- N-am avut nimic de a face. Bineînţeles că fiind în zona asta politică mai afli lucruri tot timpul, fragmente din ce se întâmplă, dar n-a fost preocuparea mea şi n-am avut nimic de a face.
- Eu mi-aş fi dorit ca Elena Lasconi să facă un pas în spate, dar asta s-a întâmplat. Repet, fără ca eu să am ceva de a face.
- N-a fost decât un dialog de care ştie toată lumea, cu toată presa la uşă, în care eu m-am dus, am o discuţie cu sondaje, n-am ajuns până acolo, doamna Lasconi mi-a spus că nu există ceva care să o convingă să nu candideze şi atunci am schimbat amabilităţi. (…) Pentru mine e mai simplu că sunt un independent. Elena Lasconi era candidatul unui partid.
- (Despre anularea alegerilor) Nu, nu e deloc suficient ce s-a publicat până acum. (…) Pe de altă parte, noi am avut nişte progrese, chiar dacă relativ timide, în sensul că acum o lună nu aveam dovada faptului că Bogdan Peşchir a plătit un milion de euro. Acum trei săptămâni cred că a fost, a existat această probă pe care Parchetul a făcut-o şi îmi închipui că sunt nişte investigaţii în curs. Cred că pe o temă aşa de importantă şi pentru cetăţenii români şi pentru comunitatea internaţională, mai ales partenerii noştri occidentali, preşedintele României trebuie, fără să dea detalii din anchetă, din dosare efective, trebuie să spună pe unde suntem cu cercetările.