Milioane pentru clienți politici. Fina și denunțătoarea lui Darius Vâlcov, asociatul baronului local Aristotel Căncescu, tatăl viceprimarului capitalei, Stelian Budjuveanu, fostul vice-primar al Bacăului și cel al Craiovei sau denunțătorul Elenei Udrea se regăsesc pe lista beneficiarilor programului european de relansare economică după pandemie. Culmea este că pe listă se găsește și regele contractelor cu măști din pandemie. Bani primește și una dintre firmele care ajută Kronospan și Schweighofer să radă pădurile.
Lista este lungă, iar Lumea Politică a analizat toate proiectele mai mari de două milioane de lei. În total 683 contracte care însumează proiecte în valoare de peste 2 miliarde de lei. Concluzia este una singură: și-au împărțit banii între „ei”.
Am împărțit companiile în două categorii: cu implicare politică și abonate la bani publici. Concluzia este aceiași: „oamenii sistemului” au luat majoritatea finanțărilor. Pentru asta Guvernul a schimbat de patru ori criteriile de alocare a banilor. Ultima găselniță: s-au dat bani la firmele care au scăzut cifra de afaceri, dar nu au scăzut la fel de mult profitul.
Tatăl viceprimarului PNL Stelian Budjuveanu – 2,1 milioane
La poziția 662 pe lista Guvernului se regăsește o finanțare pentru „retehnologizarea firmei Techno Construct SRL”. Proiectul este de 2.111.131 lei, iar firma a obținut 75 de puncte.
Se știa că familia vice-primarului Capitalei are un hotel în Constanța. Până acum Techno Construct SRL era o afacere necunoscută. În 2012 Gheorghe Budjuveanu majora capitalul social al companiei.
Pionul lui Darius Vâlcov – 3,8 milioane
Pe lista de „premianți” regăsim firma Topnef Reciclare. Titlul proiectului este vag „Investiții în activități productive”. În total, proiectul este de 3.803.154 lei și merge spre compania controlată de Cristian Daniel Deaconu.
Topnef Reciclare deține controlul și la Anceti SA, compania despre care procurorii DNA au susținut că i-ar aparține în realitate lui Darius Vâlcov. Aceiași firmă premiată de executiv cu bani europeni a angajat-o și pe Andreea-Carmen Cismaru, soţia lui Cristian Cismaru, city manager-ul Slatinei, vărul şi fost consilier personal al lui Darius Vâlcov.
Denunțătorul fin al lui Vâlcov – 3,1 milioane
Firma Date Advertising SRL s-a calificat cu 85 de puncte pentru un proiect de 3.144.418 lei. Titlul este asemănător cu cel al companiei Topnef Reciclare – „Investiții în activități productive”.
Compania este controlată de Andra Loredana Bărbulescu. Femeia este soția deputatului Daniel Bărbulescu. Cei doi sunt cunoscuți pentru că au predat procurorilor celebrul seif al lui Darius Vâlcov.
Andra mai are la activ o faptă de dare de mită pentru care a fost trimisă în judecată de procurori. Ea a încercat să mituiască o inspectoare ANAF.
Firma care albea banii lui Nelu Iordache – 3,8 milioane
„Dezvoltarea activității Elektra Invest” este numele proiectului care a primit 75 de puncte din partea evaluatorilor guvernamentali. Numele firmei apare în denunțul pe care controversatul afacerist Nelu Iordache l-a făcut în fața unei instanțe de judecată.
„Solomon Wigler mi-a cerut sa iau legatura cu Madalin Dumitru. Cel din urma mi-a cerut, in octombrie 2012, sa platesc 100.000 de euro catre firma Elektra Invest SRL pentru a mi se aproba proiectul. Am platit 300.000 de lei lui Dan Oproescu de la Elektra„, a sustinut Iordache in denuntul facut in fata instantei.
Soloman Wigler este fostul consilier al lui Sorin Oprescu și a fost condamnat pentru corupție. Firma Elektra Invest nu a pățit nimic și, aparent este premiată pentru merite deosebite.
Denunțătorul Elenei Udrea – 3,8 milioane
„Consolidarea pozitiei pe piata a Kranz Eurocenter SRL” este titlul proiectului care aduce firmei un proiect de 3.800.856 lei. Compania este controlată de Corin Boian. Acesta este unul dintre denunțătorii Elenei Udrea din dosarul Gala Bute.
În 2014, firma era în vizorul procurorilor DNA într-un dosar de evaziune fiscală cu un prejudiciu de 2.385.000 de lei. Firma a luat mai multe contracte de la CJ Cluj și Municipiul Cluj Napoca.
Bădălău junior – 3,1 milioane
„Refacerea capacității de reziliență a N.B.G. Smart & Special Constructions SRL” este titlul care aduce firmei 3.141.481 lei. Compania este deținută de Radu Gabriel Bădălău și Rodica Bădălău.
Firma are o balastieră în apropierea podului din Bolintin. Acest lucru a determinat mai multe publicații să denunțe faptul că activitatea familiei baronului local din Giurgiu pune în pericol respectivul edificiu.
Activitatea tuturor firmelor lui Bădălău este analizată temeinic de procurorii DNA. Fostul lider PSD este în continuare în arest, primarii din Giurgiu sunt chemați de procurori, dar asta nu i-a incomodat pe oficialii Guvernului să gratuleze firma fiului cu un proiect generos. Fata lui Bădălău, Sabrina a primit și ea o finanțare asemănătoare pentru o ciupercărie în cadrul altui program guvernamental.
sau partenerul de afaceri al baronului PDL, Mircea Man sunt numai câțiva dintre cei care vor beneficia de fonduri colosale de la Guvern.
Denunțătorul lui Decebal Traian Remeș – 3,1 milioane
Luceafărul Grup SRL a cerut bani de la guvern pentru achiziția de utilaje. Proiectul a primit 100 de puncte. Astfel, firma controlată de Gheorghe Ciorbă s-a calificat pentru un proiect de 3.128.132 lei.
Gheorghe Ciorbă s-a autodenunțat la DNA după ce a aflat că este oricum în vizorul anchetatorilor pentru că ar fi încercat, prin Mureșan, să-l cumpere pe Decebal Traian Remeș. Omul de afaceri Gheorghe Ciorbă ar fi oferit, prin intermediul lui Mureșan, și un autoturism de lux marca Audi Q7 în valoare de 65.000 de euro, fiind extrem de interesat în câștigarea licitației de la ITRSV Râmnicu Vâlcea.
Omul rușilor condamnat pentru fraude cu fonduri europene – 3,7 milioane
„Achiziția de echipamente în cadrul Alpha Gama SRL” este titlul unui proiect care a primit 85 de puncte de la Guvern. Valoarea proiectului este de 3.728.945 lei. Firma este controlată de Iosif Ingrisch.
Bărbatul este fostul candidat la șefia consiliului Județean Timiș din partea UNPR. El a primit a primit o condamnare cu suspendare în dosarul în care procurorii DNA l-au acuzat de fraudarea de fonduri europene în valoare de peste un milion de lei.
Fost director comercial la Lukoil, Iosif Ingrish se ocupă de exploatările companiei Nis Petrol subsidiară a rușilor de la Gazprom.
Doi foști vice-primari de orașe mari – 5,5 milioane
Novo Building S.A. este controlată de Silviu Cristian Dragotă. Acesta este fost vice-primar al Craiovei din partea PSD. Dragotă are mai multe contracte pe diferite firme cu orașul pe care l-a reprezentat în Consiliul Local. În 2018 a fost numit director al filialei Smart a Transelectrica. Firma sa are un proiect de 3.381.361 lei finanțat de guvern din fonduri europene.
Global Net SRL primește 2,1 milioane de lei pentru dezvoltarea activității. Firma a fost angajatorul consilierului local Radu Tudorașcu de la PNL. După alegeri el a declarat că primea salariu de la compania deținută de Albert Toth și Vasile Sorinel Teșcaru. La rândul său, Vasile Sorinel Teșcaru a fost viceprimarul municipiului Bacău până în 2016.
Finanțare pentru afacerea care a atras incompatibilitatea – 2,2 mil
„Refacerea capacitatii de rezilienta pentru Iulia Maria SRL” este proiectul de 2.273.747 lei finanțat de guvern. Patronul firmei Iulia Maria SRL este Florin Daniel Purcărea, consilier local la Călărași din partea PNL. Aparent finanțarea se duce pentru un complex de agrement construit într-un parc de politician.
El a fost declarat incompatibil de ANI pentru această afacere în care a folosit firma finanțată acum cu fonduri europene pentru a concesiona un teren de 2500 mp de la consiliul local în care activa.
Partenerul baronului condamnat Aristotel Căncescu – 2,26 milioane
Firma BH Turist SRL a obținut 85 de puncte și finanțarea pentru un proiect de 2,26 milioane de lei. „Redresarea verde, digitală și reziliență a societății BH Turist SRL, IMM afectat de pandemia COVID-19” este titlul proiectului depus de companie.
BH Turist SRL este deținută de Miriam Sandra Bâgiu. Femeia este soția lui Răzvan Gabriel Bâgiu. În 2015 două dintre firmele sale erau cercetate pentru suspiciuni de fraudă la primăria din Cluj. Tatăl său a fost arestat în dosarul care-l viza pe fostul baron local din Brașov Aristotel Căncescu.
Partenerul lui Mircea Man – 3,8 mil.
Campeador Construct a depus un proiect în valoare de 3.803.154 lei. Titlul proiectului este „Dezvoltarea societății Campeador Construct SRL prin achiziția de echipamente performante”.
Firma este deținută de Daniel Larionesi, un afacerist care este apropiat de aripa PD din interiorul PNL.
El a avut afaceri cu Bogdan Man, fiul fostului lider PDL Mircea Man. Tatăl lui Daniel, Traian Larionesi a fost implicat într-un dosar DNA în 2014. Dosarul se referea la mituirea șefului IPJ Bistrița Năsăud.
ANAF vinde activele, Guvernul finanțează
Doma Cult SRL a primit 85 de puncte pentru proiectul de 3,3 milioane de lei. Cu câteva zile înainte de a fi declarată câștigătoare a fondurilor europene, firma Doma Cult SRL era executată de ANAF în dosarul nr. 33407885.
Firma mai apărea și pe lista datornicilor la Bugetul Local al orașului Turda. Firma a avut mai multe contracte publice controversate.
Partenerii de fărădelegi ai austriecilor de la Holzindustrie – 3,8 mil.
Genex Finanțare a primit 75 de puncte pentru retehnologizarea activității. Valoarea proiectului este de 3.784.032 de lei. Firma va trebui să plătească 10% din banii europeni pentru a acoperi amenda dictată de Consiliul Concurenței.
Compania deținută de Daniel Ovidiu Țăran (PMP) și a fost amendată pentru că făcea înțelegeri anticoncurențiale cu austriecii de la Holzindustrie Schweighofer și Kronospan.
Practic firma aleasă spre finanțare participa la licitații trucate împreună cu alte 31 de companii în favoarea austriecilor de la Holzindustrie Schweighofer și Kronospan.
Leave a comment