Occidentul riscă un război nuclear pentru că a „rupt” comunicarea cu Rusia și China, este de părere un înalt diplomat englez. Sir Stephen Lovegrove consideră că erodarea canalelor neoficiale de comunicare crește riscul escaladare accidentală a tensiunilor, transformându-le într-un război.

Consilierul pentru securitate națională al Marii Britanii, Sir Stephen Lovegrove, într-un discurs susținut la Washington, la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale a spus că deteriorarea comunicării cu China și Rusia a creat un risc mai mare de „escaladare rapidă la un conflict strategic”.

Cele două blocuri monolitice ale Războiului Rece, URSS și NATO, au reușit – deși nu fără incidente alarmante – să ajungă la o înțelegere comună a doctrinei, care astăzi lipsește. Doctrina este opacă la Moscova și Beijing, cu atât mai mult la Phenian sau Teheran” a declarat Lovegrove, potrivit The Guardian, citat de Digi24.

În timpul Războiului Rece, am beneficiat de o serie de negocieri și dialoguri care ne-au îmbunătățit înțelegerea doctrinei și capacităților sovietice și invers. Acest lucru ne-a oferit amândurora un nivel mai ridicat de încredere că nu vom calcula greșit drumul către războiul nuclear”, a adăugat consilierul britanic pentru securitate națională.

Astăzi, nu avem aceeași bază cu țări care ne pot amenința în viitor – în special cu China. Aici, Regatul Unit sprijină cu fermitate discuțiile propuse de președintele american Joe Biden cu China, care sunt un pas important”, a mai spus Lovegrove.

Joe Biden urmează să aibă azi o discuție la telefon cu președintele Chinei, Xi Jinping, prima lor conversație din martie, în încercarea de a atenua tensiunile privind Taiwanul.

Trupele taiwaneze fac exerciții de luptă pentru a se apăra în fața unei invazii, în condițiile în care tensiunile cu Beijingul s-au intensificat din cauza presupuselor planuri ale lui Nancy Pelosi, președintele Camerei Reprezentanților din SUA, de a vizita insula autonomă.

China insistă că Taiwanul, care are propriul guvern ales democratic, este teritoriul său și este hotărâtă să reunifice insula cu continentul chiar prin forță, dacă este necesar.

Anul trecut, Beijingul a testat o rachetă hipersonică care a înconjurat globul înainte de a lovi ținta. China, Rusia și SUA dezvoltă și rachete hipersonice care călătoresc cu o viteză de peste cinci ori mai mare decât a sunetului și pot face manevre în aer.

Avem îngrijorări clare cu privire la programul de modernizare nucleară al Chinei, care va crește atât numărul, cât și tipurile de sisteme de arme nucleare din arsenalul său”, a spus Lovegrove.

Rusia a devenit prima țară care a folosit sisteme hipersonice în timpul unui război, când Moscova și-a desfășurat rachetele Kinjal în Ucraina. Kremlinul susține că rachetele sunt capabile să transporte focoase nucleare.

Dmitri Medvedev, fostul președinte al Rusiei, a spus într-un discurs la începutul acestei luni că sprijinul occidental pentru Ucraina a declanșat cea mai gravă criză în relațiile dintre Rusia și Occident de la criza rachetelor cubaneze din 1962.

În ciuda riscurilor crescute, Lovegrove a spus că o mare parte din arhitectura existentă rămâne „vitală”, cum ar fi convenția privind armele chimice, convenția privind armele biologice și tratatul privind neproliferarea armelor nucleare. Cu toate acestea, el a adăugat că „că doar structurile actuale nu vor sunt suficiente pentru a realiza un sistem modern de control al armelor”.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *