O ordonanță de urgență care interzice prelungirea contractelor angajaților pensionari din sistemul public, chiar dacă aceștia au optat pentru suspendarea plății pensiei, creează îngrijorări majore în sistemul medical românesc, conform avertismentelor sindicatelor din domeniu.
Federația “Solidaritatea Sanitară” a atras atenția marți asupra modificării introduse recent în Legea salarizării, care prevede că: “Raportul de muncă al personalului contractual plătit din fonduri publice în conformitate cu prezenta lege, care îndeplineşte condiţiile de pensionare şi pentru care a fost emisă decizia de pensionare, încetează de drept, în condiţiile art. 56 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, chiar dacă salariatul a solicitat suspendarea plăţii pensiei” transmite Hotnews.
Sindicaliștii atrag atenția că această interdicție riscă să agraveze deficitul de personal medical, în special în spitalele din provincie, unde gărzile nu pot fi acoperite fără medicii care au depășit vârsta de pensionare.
“Guvernul a introdus recent în Legea salarizării, prin intermediul unei ordonanţe de urgenţă, o modificare ce constă în interdicţia continuării activităţii unui angajat din sistemul public care are şi calitatea de pensionar, chiar dacă acesta a optat pentru suspendarea plăţii pensiei,” au transmis reprezentanții Federației “Solidaritatea Sanitară”.
Aceștia avertizează că, odată cu constatarea acestei situații, angajatorii din spitalele publice au obligația de a înceta de drept raporturile de muncă cu medicii pensionari, indiferent de consecințele asupra funcționării unităților medicale.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a recunoscut problema și a declarat marți că va discuta situația la nivelul Guvernului: “Da, ne-am confruntat şi noi cu acest lucru la nivelul Ministerului Sănătăţii sau la nivelul altor instituţii subordonate. O să am o discuţie la nivelul Guvernului pe această temă, pentru că, într-adevăr, sunt medici care sunt pensionabili, dacă vreţi. Dacă aceştia continuă activitatea, trebuie să găsim o soluţie şi pentru acest lucru. Într-adevăr, această ordonanţă include un articol care nu face posibilă prelungirea contractelor”.
Această situație aduce în prim-plan contradicția dintre eforturile de reformă a sistemului public și realitatea practică din sectorul medical, unde deficitul de personal calificat rămâne o problemă critică, în special în zonele mai puțin dezvoltate ale țării.