Pensii de handicap pentru falși orbi, care mai aveau și permis de conducere, la Protecția Copilului Timiș. Fost șef de serviciu, trimis în judecată pentru luare de mită și fraudă
Pensii de handicap pentru falși orbi, care mai aveau și permis de conducere, la Protecția Copilului Timiș. Fost șef de serviciu, trimis în judecată pentru luare de mită și fraudă

Lihor-Laza Laszlo Andras, fost șef de serviciu în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (D.G.A.S.P.C.) Timiș, a fost trimis în judecată de Direcția Națională Anticorupție (DNA) pentru multiple acuzații, inclusiv luare de mită, fraudă informatică și fals informatic.

Potrivit comunicatului DNA, „În perioada 2013 – 2020, în exercitarea funcției de șef al Serviciului Evidență Drepturi Persoane cu Dizabilități din cadrul D.G.A.S.P.C. Timiș, inculpatul Lihor-Laza Laszlo Andras ar fi pretins și primit de la 21 de persoane, prin intermediari, sume de bani cu titlu de mită – între 1.000 lei până la 2.600 euro de persoană, primind în total 17.800 euro și 20.100 lei.”

Acuzațiile aduse fostului funcționar public sunt extrem de grave. Se pare că acesta ar fi facilitat obținerea ilegală a pensiilor de handicap vizual pentru persoane care nu erau îndreptățite să beneficieze de aceste drepturi. În total, aproximativ 500 de persoane ar fi obținut aceste pensii în mod fraudulos, provocând un prejudiciu bugetului de stat de peste 3,4 milioane de lei. Unele dintre acestea aveau chiar permis de conducere și conduceau autovehicule pe drumurile publice, transmite B1TV.

„Obținerea pe nedrept de certificate de încadrare în grad de handicap, în maniera expusă anterior, a devenit de notorietate, motiv pentru care persoane din alte județe și-au stabilit provizoriu reședința în județul Timiș,” menționează procurorii DNA.

Este important de notat că Lihor-Laza Laszlo Andras se află deja în închisoare, executând o pedeapsă de 5 ani și 4 luni pentru fapte similare. Alături de el, alte 12 persoane au fost trimise în judecată în acest dosar, acuzate de complicitate la diverse infracțiuni.

Ministerul Muncii s-a constituit parte civilă în dosar, solicitând recuperarea sumei de 26.492.703 lei, echivalentul a aproximativ 5.362.895 euro. Această sumă reprezintă totalul pensiilor încasate ilegal de către aproximativ 500 de persoane.

Cazul va fi judecat la Tribunalul Timiș, iar investigațiile continuă.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *