Guvernul a decis prelungirea plafonării adaosului comercial la alimentele de bază, până la data de 30 iunie 2025. Măsura, care ar fi expirat la finalul acestui an, a fost anunțată de ministrul Agriculturii, Florin Barbu, după ședința Executivului de miercuri.

Stabilitatea prețurilor, prioritate în perioada sărbătorilor

Astăzi, în ședința de Guvern, am prelungit plafonarea adaosului comercial la cele 21 de alimente de bază până la data de 30 iunie 2025. În paralel, monitorizăm prețurile produselor agroalimentare împreună cu procesatorii și retailerii, pentru a asigura stabilitatea prețurilor, mai ales în perioada sărbătorilor de iarnă”, a declarat ministrul Florin Barbu, conform B1TV.

Ministrul a menționat, de asemenea, aprobarea licențierii cerealelor provenite din Ucraina până pe 31 iulie, măsură menită să protejeze fermierii români.

Lista alimentelor cu preț plafonat

Măsura plafonării se aplică unui număr de 21 de produse alimentare esențiale, inclusiv:

-Pâine albă simplă (300-500 g)

-Lapte de vacă (1 litru, grăsime 1,5%)

-Brânză telemea de vacă vrac

-Iaurt simplu (3,5% grăsime, max. 200 g)

-Făină albă de grâu „000” (până la 1 kg)

-Mălai (până la 1 kg)

-Ouă de găină (calibrul M)

-Ulei de floarea-soarelui (până la 2 litri)

-Carne proaspătă de pui și porc

-Legume proaspete vrac (roșii, ceapă, castraveți, fasole uscată, morcovi, ardei, usturoi)

-Fructe proaspete vrac (mere, prune, pere, struguri)

-Cartofi proaspeți albi vrac

-Zahăr alb tos (până la 1 kg)

-Orez bob rotund (0,5 – 1,5 kg)

-Cozonac, bulion de roșii, smântână (12% grăsime), margarină, drojdie, carne tocată

Sancțiuni pentru nerespectarea plafonării

Autoritățile au stabilit amenzi cuprinse între 100.000 și 2.000.000 lei pentru cei care nu respectă măsurile de plafonare a adaosului comercial.

Prin această decizie, Guvernul urmărește să protejeze consumatorii de fluctuațiile necontrolate ale prețurilor și să susțină accesul la alimente esențiale la prețuri corecte- cel puțin la nivel declarativ.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *