Posibilitatea introducerii serviciului militar obligatoriu în România este negată categoric de Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr. Ministrul Apărării a subliniat existența unui proiect care vizează încurajarea participării la serviciul militar pe bază de voluntariat.
Proiectul este destinat persoanelor cu vârste între 18 și 35 de ani, care doresc să dobândească pregătire militară. Participanții la acest program ar beneficia de indemnizație, cazare, hrană și echipament pe durata pregătirii de până la patru luni, urmând să primească la final un stimulent financiar substanțial.
„V-am spus și repet nu se pune această problemă. Armata nu este obligatorie și după cum știți există un proiect referitor la serviciul militarilor voluntari în termen care va reglementa și posibilitatea celor care doresc să aibă o pregătire militară din diferite motive. E vorba de o perioadă care să fie de până la patru luni, să cuprindă oameni cu vârsta între 18 și 35 de ani, pe perioada în care vor face această pregătire vor avea o indemnizație, li se asigură elementele care țin de cazare, de hrană, de echipare, iar la sfârșitul acestei perioade o să primească un cuantum de trei salarii brute medii pe economie”, a declarat ministrul Apărării, duminică seară, într-o emisiune, transmite B1TV.
Referindu-se la situația de securitate, Tîlvăr a menționat că la acest moment nu există un risc imediat ca Rusia să lanseze o acțiune militară împotriva României. Contextul internațional tensionat și agresiunea rusă împotriva Ucrainei generează îngrijorări justificate, dar măsurile luate în cadrul NATO, inclusiv planurile regionale de apărare, contribuie la securitatea României și a regiunii Mării Negre, spune ministrul.
„Există un nivel de preocupare vizavi de comportamentul agresiv al Rusiei, un nivel care are dimensiuni globale ținând seama de agresiunea neprovocată și împotriva oricăror norme de drept internaționale pe care Rusia a făcut-o asupra unui stat suveran. Și noi, fiind o țară proximă, o țară aflată în proximitatea unui conflict de asemenea magnitudine, e normal să aibă și reacții și preocupări și elemente de reflecție față de situațiile care pot apărea. E o normalitate generată de o asfel de situație. Evident, NATO, și lucrul ăsta se regăsește că la ultimul summit s-au aprobat planurile regionale, ia în calcul scenarii care pornesc de la cele mai negative, la cele cu o abordare care să genereze mai puțină preocupare. (…)
Din punctul de vedere al României, e clar că bazinul Mării Negre, care era un bazin de comerț pașnic, a devenit un spațiu periculos. Creșterea costurilor legate de navele care fac transportul pe Marea Neagră, toate lucrurile preocupă și fiind în proximitatea noastră generează o atenție în acord cu importanța ei, dar asta nu înseamnă că suntem într-un pericol imediat. O spun răspicat: la momentul acestui interviu nu se pune această problemă”, a adăugat ministrul Apărării, Angel Tîlvăr.