Energia electrică din Republica Moldova este furnizată de România
Energia electrică din Republica Moldova este furnizată de România

Energia electrică din Republica Moldova, aproape în totalitate, este furnizată de România. Este un procent de 90% importat din țara noastră, a recunoscut chiar reprezentantul companiei de energie de peste Prut, Victor Bânzari.

Livrările din România se fac pe baza contractelor comerciale, de pe bursa de electricitate și în baza contractului de avarie, a anunțat directorul companiei de stat Energocom, Victor Bânzari, la Radio Chișinău, potrivit PsNews.

Malul drept al Nistrului nu mai primește de marți energie electrică de la centrala de la Cuciurga, după ce autoritățile de la Chișinău și Tiraspol nu au reușit să ajungă la un compromis ca să semneze contractul de livrare a energiei electrice pentru luna noiembrie.

Între timp, dincolo de producția internă de aproape 12 la sută, Republica Moldova a procurat întreaga cantitate de energie din România, inclusiv pentru acoperirea deficitului care reprezintă 14%, după cum a declarat pentru Radio Chișinău, directorul Energocom, Victor Bânzari.

Întreaga cantitate de energie este procurată din România, chiar și pentru acoperirea deficitului. Avem în prezent semnate contractele cu OMV Petrom și Nuclearelectrica. Astăzi am mai identificat un producător și până seară sper că vom reuși să semnăm contractul și cu ei. Da, e prima dată când cumpărăm așa o cantitate mare de energie din România. Ce nu am avut acoperit din contracte am procurat de la bursa OPCOM”, declară Victor Bânzari.

Contractul cu centrala de la Cuciurgan nu poate fi prelungit din lipsa de gaze, a fost răspunsul celor din stânga Nistrului pentru reprezentanții Energocom, a mai spus directorul instituției.

Totul pornește de la șantajul rusesc cu gazele

De la 1 octombrie, concernul rus Gazprom a redus nejustificat livrările de gaze către Rep. Moldova. La scurt timp, pe motiv de diminuare a volumelor de gaze, Tiraspolul a anunțat reducerea livrărilor de energie către malul drept al Nistrului. De la 1 noiembrie, Chișinăul nu mai primește energie de la Centrala de la Cuciurgan care asigura aproape 70 la sută din necesar după ce nu s-a ajuns la un compromis în vedere semnării unui acord pentru luna noiembrie.

Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a efectuat marți o vizită de lucru la București. În cadrul unor întrevederi bilaterale cu președintele Iohannis și cu premierul Nicolae Ciucă, Sandu a solicitat din nou sprijin pentru țara sa din partea României.

Până în prezent, măsurile prompte adoptate de către România au vizat facilitarea furnizării de electricitate, gaze naturale, păcură și lemne de foc pentru cetățenii Republicii Moldova.

Astfel, începând cu data de 13 octombrie, România a început furnizarea de energie electrică pentru Republica Moldova.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *