Premierul slovac Robert Fico a promis să blocheze aderarea Ucrainei la NATO atât timp cât se află la conducerea guvernului Slovaciei. Această poziție evidențiază potențialele obstacole politice în calea aspirațiilor Ucrainei de a deveni membră a Alianței Nord-Atlantice, mai ales dacă poziția lui Fico ar fi urmată și de alți politicieni controversați precum Viktor Orban.

Fico a afirmat cu fermitate: „Atât timp cât sunt șef al guvernului slovac, îi voi instrui pe parlamentarii care se află sub controlul meu ca președinte al partidului (Smer, n.r.) să nu accepte niciodată aderarea Ucrainei la NATO”. Declarația lui Robert Fico vine în contrast direct cu poziția exprimată recent de noul secretar general al NATO, Mark Rutte, care sublinia că Ucraina este „mai aproape de NATO ca niciodată”, transmite B1TV.

Importanța acestei opoziții este amplificată de structura decizională a NATO. Conform tratatului fondator din 1949, deciziile de extindere necesită „acord unanim”, ceea ce înseamnă că poziția Slovaciei ar putea efectiv bloca aderarea Ucrainei cel puțin până în 2027, când se încheie mandatul actual al guvernului lui Fico.

Această situație evocă dificultățile întâmpinate recent în procesul de aderare a Suediei și Finlandei la NATO. Aceste țări s-au confruntat cu obiecții din partea Turciei și Ungariei, care au întârziat procesul cu aproape doi ani. În timp ce Turcia și-a explicat poziția prin preocupări legate de activitățile activiștilor kurzi și restricțiile pe exporturile de arme, motivele Ungariei au rămas neclare.

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *