România a devenit o țară de import, de „Black Friday”, spune Daraban
România a devenit o țară de import, de „Black Friday”, spune Daraban

România a devenit o țară de import, de „Black Friday”, spune președintele Camerei de Comerț și Industrie, Mihai Daraban. Deficitul a crescut constant la buget, de aproape zece ani, guvernanții nu au găsit nicio soluție iar țara s-a afundat în datorii. Prima măsură ar fi frânarea importurilor și atragerea de investiții, consideră Mihai Daraban.

Recent, Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) și mai multe organizații patronale cu sute de membri au cerut autorităților reorganizarea teritorial-administrativă a țării pentru reducerea cheltuielilor bugetare, în contextul găurii la buget și a deficitului comercial care crește de la an la an.

Mihai Daraban, președintele CCIR, a precizat că lansat mai multe apeluri pentru guvernanți, dar mereu au fost alte chestiuni mai importante la ordinea zilei, cum a fost pandemia, perioadă în care România s-a afundat și mai mult în datorii.

Nu știu dacă va fi vreodată un moment optim să faci așa ceva. Am repetat acest demers. Același text, același ape l-am făcut pe 19 februarie 2020. Din păcate atunci agenda publică era ocupată de domnul Arafat, cu pacientul 1, pacientul 0, pacientul 3. Acest al doilea apel care față de cel din 2020 a fost și cu mai multe semnături din partea mediului de afaceri a venit într-un moment în care a apărut celebra gaură neagră de la buget și mai ales după ce s-a anunțat deficitul balanței comerciale a României, 34,1 miliarde de euro, față de 28,3 la sfârșit de 2021, față de 23,8 la sfârșit de 2020, față de 8,7 la sfârșit de 2015” a declarat Mihai Daraban într-o emisiune B1TV.

În această situație, totul a ajuns în România la ofertă, dar din import, consideră el.

Această cifră trebuie să ne pună pe gânduri pentru că am ajuns țară de Black Friday. Importăm absolut tot, cumpărăm absolut totul din import. Ș atunci ne-am gândit cum poate deveni România atractivă capitalului străin, capitalului românesc care vrea să producă acele bunuri de larg consum spre satisfacția arhetipului consumatorului român.

Eu cred că economia românească trebuie orientată către consumatori, ce vrea consumatorul din România. În acest sens am gândit cum poate deveni România atractivă investițiilor. Forță de muncă calificată nu mai avem. Să oferim terenuri investitorilor în producție trebuie să îl trimitem pe investitor la latifundiar să își cumpere terenul la m2.

Din aceste 34,1 miliarde doar cam vreo maxim 2 sunt în dreptul produselor agroalimentare. Una peste alta din acest deficit al balanței maxim m2 miliarde sunt în zona agroalimentară”.

Președintele CCIR a spus care ar trebui să fie atuurile României:

O fiscalitate redusă, un Cod fiscal permisiv și predictibil în timp. Cum poți să faci asta? Decât printr-un confort bugetar care să ne permită să umblăm la cota unică în sensul de a o scădea, de a scădea taxa pe muncă”.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *