O controversă majoră a izbucnit în Israel după ce Ronen Bar, șeful Serviciului israelian de informații interne (Shin Bet), a adus acuzații grave la adresa premierului Benjamin Netanyahu. Conform declarațiilor făcute în instanță, premierul i-ar fi solicitat loialitate personală în eventualitatea unui conflict cu Curtea Constituțională.
Bar a contestat juridic decizia cabinetului Netanyahu de a-l demite din funcție, iar în timpul audierilor a formulat acuzații serioase. Potrivit unei declarații oficiale din instanță, citată de cotidianul The Times of Israel, șeful serviciului de informații susține că premierul i-ar fi cerut să-i dea ascultare personal în cazul unui potențial conflict instituțional, transmite B1TV.
Aceste acuzații, dacă se dovedesc adevărate, ar sugera intenția lui Netanyahu de a institui un regim de autoritate personală în Israel, echivalând practic cu o amenințare la adresa guvernării democratice.
Disputa privind 7 octombrie
În plus, Ronen Bar a respins categoric acuzațiile aduse de Netanyahu conform cărora nu l-ar fi avertizat corespunzător privind atacul Hamas din 7 octombrie 2023. Premierul israelian a susținut că șeful Shin Bet nu i-a furnizat informațiile necesare pentru a preveni incursiunea, deși ar fi cunoscut ce urma să se întâmple.
Ca reacție, Netanyahu a respins declarațiile lui Bar pe rețelele de socializare, catalogându-le drept “pline de minciuni”.
Anchete în anturajul premierului
Ronen Bar a fost demis de guvernul Netanyahu pe 21 martie, invocându-se “lipsa de încredere”. Cu toate acestea, Curtea Supremă a Israelului a decis că acesta va rămâne în funcție până la adoptarea unei decizii finale judiciare, menținându-i autoritatea deplină în conducerea serviciului de informații.
Intenția premierului de a-l înlocui pe Bar a provocat proteste ample în societatea israeliană. În plus, au fost formulate acuzații de conflict de interese, având în vedere că mai mulți colaboratori apropiați ai lui Netanyahu sunt investigați de Shin Bet pentru presupuse legături ilegale cu Qatarul.
Qatarul, alături de Egipt și SUA, joacă rolul de mediator în negocierile cu Hamas, deși Israelul consideră regimul din Doha drept un susținător al mișcării islamiste palestiniene.
Scandalul adâncește criza politică din Israel, țară deja marcată de tensiuni interne puternice în contextul războiului din Gaza și al scandalurilor de corupție în care este implicat premierul.