Un sindicat important din România a înaintat Ministerului Justiției o propunere controversată pentru modernizarea sistemului judiciar: utilizarea inteligenței artificiale pentru soluționarea anumitor tipuri de litigii. Propunerea vine în contextul nemulțumirilor legate de practicile neunitare din instanțe și termenele lungi de judecată.
“De exemplu, la Craiova, în Dolj, am făcut acțiuni pentru angajați de la o primărie, le-a împărțit pe loturi de câte 20 și ce s-a judecat la București am câștigat și ce s-a judecat la Craiova am pierdut. Acțiuni identice, oameni din același birou,” a explicat pentru Știrile PROTV Vasile Lincu, președintele sindicatului PRO LEX, care reprezintă peste 15.000 de funcționari publici din Ministerul de Interne și ANAF.
Sindicatul a elaborat un proiect care propune înființarea unei platforme informatice bazate pe inteligență artificială care să funcționeze ca judecător în anumite procese din domeniul contencios-administrativ. Conform propunerii, implementarea sistemului ar trebui realizată de Ministerul Justiției, CSM și Autoritatea pentru Digitalizarea României în maximum un an de la adoptarea legii.
“Am introdus la sfârșitul anului trecut niște acțiuni și avem termen la anul, primul termen! Practic e aceeași procedură, aceleași documente încărcate acolo, doar că cel care analizează e un judecător imparțial, care se bazează 100% pe înscrisuri. Soluția se dă aproape instant de către AI,” a adăugat Lincu.
Judecătorul AI există în cinci țări
Specialiștii în drept sunt însă sceptici față de această inițiativă. Avocatul Mircea David consideră propunerea drept hazardată: “Oare acel complet de judecată desemnat în procedură de urgență nu va fi mult mai solicitat decât dacă am găsi resursele ca și în prima instanță să soluționeze tot o persoană acel dosar? Eu cred că da. În acest moment există teste cu privire la utilizarea AI în cauzele cu grad de complexitate redus, dar nu s-a ajuns la soluții nici măcar nedefinitive pronunțate exclusiv de AI.”
Potrivit experților citați, cel puțin cinci țări au implementat în sistemul judiciar diverse soluții care implică inteligența artificială, China fiind cea mai avansată, utilizând deja instanțe online cu AI pentru cauze comerciale și administrative.
Până în prezent, Ministerul Justiției nu a oferit un răspuns oficial la propunerea sindicatului PRO LEX privind introducerea judecătorului AI în sistemul judiciar românesc.