O instalație specială amplasată în Munții Ceahlău va înregistra primele semne de radioactivitate în cazul unui eventual accident nuclear în Ucraina. Stația, situată la o altitudine de peste 1.900 de metri, reprezintă cea mai apropiată unitate de monitorizare de granița de nord a României.
Președintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM), Alexandru Laurențiu Păștinaru, a oferit detalii despre această instalație într-o intervenție pentru B1TV.
Instalația face parte din rețeaua națională de supraveghere a radioactivității mediului, fiind înființată încă din 1962. Stația, situată în Masivul Ceahlău, pe vârful Toaca la altitudinea de 1.904 metri, își desfășoară activitatea de monitorizare a contaminării transfrontaliere de la distanțe considerabile.
„Monitorizarea radioactivității mediului din România este înființată în 1962. Își desfășoară activitatea prin rețeaua națională de supraveghere a radioactivității mediului. Această stație din Masivul Ceahlău de la altitudinea de 1904 m de la vf. Toaca, este o stație de munte care are rolul de monitorizare a contaminării transfrontaliere de la mari distanțe. Ea măsoară această radioactivitate prin analiza curenților de aer transportați de la mare altitudine.
Monitorizarea radioactivității de la această stație este prin analize imediate. În momentul în care se măsoară depășiri imediat suntem anunțați”, a spus președintele ANPM.
Instalația de pe Ceahlău a detectat chiar și accidentul nuclear de la Fukushima
Instalația de monitorizare a radioactivității din Masivul Ceahlău, este cea mai apropiată de granița de nord a României și ar detecta imediat o creștere a radioactivității la Centrala de la Zaporojie, din Ucraina.
Președintele ANPM, Alexandru Laurențiu Păștinaru, a subliniat că monitorizarea radioactivității la această stație se face prin analize imediate și în cazul în care se înregistrează depășiri, acestea sunt raportate prompt. Până în prezent, nu au fost semnalate depășiri ale radioactivității pe teritoriul României, iar activitatea de monitorizare continuă în permanență pentru asigurarea siguranței.
Păștinaru a menționat că stația de pe vârful Toaca a fost capabilă să detecteze explozia de la Cernobîl din 1986 și accidentul de la Fukushima. În total, România dispune de 37 de stații de supraveghere a radioactivității mediului, dintre care 9 funcționează în mod permanent, non-stop, iar celelalte sunt active 11 ore pe zi, timp de 7 zile. De asemenea, există și 86 de stații automate de monitorizare.