Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis avertismente pentru românii care intenționează să călătorească în țările Schengen, cu privire la modificările survenite în condițiile de călătorie. Un număr considerabil de țări au suspendat temporar acordul Schengen din cauza temerilor legate de posibile atentate și trafic de arme din Ucraina, iar asta se răsfrânge inclusiv târgurilor de Crăciun.

Suedia și Austria au reintrodus controale la frontierele lor cu o perioadă extinsă până în mai 2024. Autoritățile suedeze au ridicat nivelul de amenințare teroristă la „amenințare mare”, luând aceste măsuri pentru a gestiona amenințările recente.

Cetățenilor români li se recomandă să aibă asupra lor un act de identitate valabil în timpul călătoriilor spre și dinspre Suedia.

Austria a reintrodus controalele la granițele cu Slovenia și Ungaria până în mai 2024, motivând presiunea asupra sistemului de azil, migrația la frontierele externe ale UE, amenințarea traficului de arme și activitatea infracțională în contextul conflictului din Ucraina, transmite B1TV.

Țările Schengen, printre care și Franța, au luat măsuri pentru a face față noilor amenințări teroriste, reintroducând temporar controalele la frontierele interne. Franța a ridicat nivelul de alertă la „urgență atentat” după un atac recent într-un liceu, iar Germania a reintrodus controale la granița cu Austria din cauza creșterii migrației ilegale, presiunii generate de războiul din Ucraina și amenințărilor teroriste.

Norvegia a decis reintroducerea controalelor în porturile prin care circulă feriboturile către statele membre Schengen până în mai 2024, pe fondul amenințărilor la adresa infrastructurilor critice.

Într-un efort de a face față amenințărilor, Danemarca și Norvegia au intensificat controalele la frontiere. Danemarca a reintrodus temporar controale la granița cu Germania pentru a gestiona amenințările teroriste, criminalitatea organizată și migrația ilegală.

Românii care planifică călătorii în aceste țări sunt sfătuiți să se informeze în prealabil, iar cei care se confruntă cu situații de urgență au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (www.mae.ro/app_cs).

Pentru că România nu este încă parte a Spațiului Schengen, aceste controale afectează cetățenii români care călătoresc în aceste țări membre.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *