Primăria din Odorheiu Secuiesc vrea să realizeze un centru cultural recreativ în incinta bastionului Cetății Székely Támadt în valoare de 5,2 milioane de euro. Castelul a fost distrus în 1599 de secuii care i s-au alăturat lui Mihai Viteazul. Menirea cetății era de a subjuga secuii și romanii. Ulterior, a fost reconstruit în 1600 dar, în 1706 a fost distrus pentru a preveni căderea în mâinile inamicilor, iar de atunci nu a mai fost reconstruit. Din conacul de odinioară și din clădirea mănăstirii dominicane sau din edificiul cu patru bastioane în prezent au mai rămas doar zidurile cetății și ruinele bastioanelor.
În cadrul proiectului se propune realizarea unui centru recreativ în interiorul bastionului estic si în incinta cetații. Se vor realiza lucrări de consolidare, conservare, restaurare, sistematizare verticală și dotare în cadrul Cetății Szekely Tamadt. În spațiile interioare desfășurate pe 5 nivele, vor fi amenajate: spații expoziționale, birou, sală pentru proiecția filmelor culturale, spațiu pentru prezentarea evenimentelor culturale. Proiectul urmărește de asemenea reamenajarea incintei cetății cu spațiile adiacente în zona extramuros și demolarea clădirilor anexe. În cadrul proiectului se va introduce și un lift pe structură metalică în planul zidului în zona de acces, fără a deteriora zidului istoric, lăsând liberă zona din mijloc pentru activități culturale, instalații electrice interioare/exterioare, instalații de încălzire și instalații sanitare, respectiv înlocuirea instalației de canalizare în incinta cetății.
Proiectul are în vedere realizarea următoarelor lucrări:
– Restaurarea turnului estic unde vor fi realizate spațiile interioare ale centrului cultural.
– Restaurarea și consolidarea zidurilor, consolidarea si reîntregirea pereților, protejarearea și repararea elementelor nestructurale și/sau restaurarea elementelor arhitecturale și a componentelor artistice.
– Realizarea amenajărilor exterioare unde se va realiza sistematizarea pe verticală a terenului din incinta cetății si a spațiilor adiacente din exteriorul cetății prin coborârea nivelului de calcare între 50 – 150 cm, cât mai aproape de cota de calcare originală, vor fi realizate alei, drumuri, spații verzi și locuri pentru evenimente culturale în aer liber.
Valoarea totală a investiției este de 25,5 milioane de lei, cu TVA, adică 5,2 milioane de euro. Finanțarea proiectului se va face din Fonduri Europene prin Programul Operațional Regional. Durata contractului este de 18 luni. Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 29 septembrie 2022.