Președintele Klaus Iohannis a anunțat marți, 12 martie, că va candida la șefia Alianței Nord-Atlantice. Anunțul președintelui a fost făcut în ziua în care se împlinesc 25 de ani de la prima extindere a NATO către țările din estul Europei.
Candidatura sa a fost primită cu scepticism atât de reprezentanți ai NATO cât și de cei ai UE, dar și de analiști și oameni politici, deopotrivă, cu excepția liberalilor, partid din care provine și pe care l-a condus pentru mai puțin de un an până a fost ales președinte al României, în 2014. În schimb, social-democrații, parteneri ai Partidului Național Liberal la guvernare, nu au avut nicio reacție. Premierul Marcel Ciolacu, lider al Partidului Social Democrat, declara pe 23 februarie că el susține „orice român” la o „funcţie înaltă” în forurile europene sau nord-atlantice, în contextul speculațiilor că președintele Iohannis ar putea candida pentru șefia NATO.
„Cred că NATO are nevoie de o reînnoire a perspectivei asupra misiunii sale”, a spus președintele Klaus Iohannis în motivarea demersului său.