Noi adevăruri ies la iveală după manevra prin care IGPR a cheltuit 10 milioane fără licitație pentru a cumpăra arme Poliția se pregătește să se lupte cu șomerii, cel puțin așa reiese dintr-un raport prezentat Consiliului Suprem de Apărare a Țării.
Spartacus le-a pus pe tavă polițiștilor 10 milioane de euro
Așa cum am prezentat anterior, oficialii poliției au făcut referire la Spartacus când s-au dus la CSAT. „Dispozițiile cu caracter restrictiv prevăzute în ordonanțele militare au antrenat în mod natural tensiuni sociale în rândul populației creând premisele unor conflicte de natură să afecteze climatul de ordine publică. (…) În acest sens menționăm evenimentele înregistrate în perioada sărbătorilor pascale (…) în care grupuri de persoane au recurs la amenințări și violență împotriva forțelor de ordine, în multe din aceste situații fiind pusă în pericol integritatea fizică a personalului MAI” se arată în raportul nr. DSN/673/29.04.2020 depus de MAI la Administrația Prezidențială.
Documentul motiva necesitatea achiziționării de „mijloace specifice” de protecție și intervenție pentru dotarea MAI. Contextul era cel legat de pandemie.
Șomerii din viitor – spaima poliției
Nu numai „Spartacus” din Rahova le dădea coșmaruri oficialilor MAI. Ei menționează un alt motiv pentru care au nevoie de pistoale. De această dată, pericolul este reprezentat de șomeri.
„Un alt factor de risc este reprezentat de degenerarea unor situații conflictuale preexistente sau reducerea temporară a activității în anumite sectoare economice, premise care favorizează în mod direct și indirect fenomenul criminogen” se arată în raportul MAI.
În traducere, poliția susține că viitorii șomeri se apucă de furat și ei au nevoie de 25.000 de pistoale.
Arme fără aprobare în CSAT?
Niciunde în raportul prezentat CSAT nu este specificat gradul de urgență. Este justificat, uneori cu motivații hilare, faptul că forțele de ordine au nevoie de pistoale, veste antiglonț, scuturi, căști și electroșocuri. De altfel necesitatea nu poate fi combătută nici de răuvoitori.
Raportul a fost depus la Palatul Cotroceni în 29 aprilie 2020. Conform agendei Președintelui, până pe 22 Mai nu a existat o ședință CSAT. Nu știm dacă raportul a fost aprobat într-un fel sau altul.
Urgentarea de achiziții în contextul pandemiei se referea la măști, dezinfectanți sau combinezoane. Extinderea procedurilor pentru armament este cel puțin bizară. Graba organizării licitației este de-a dreptul suspectă.
Licitație în trei zile nelucrătoare
Cert este că la nouă zile de la depunerea raportului a fost lansată procedura de achiziție a pistoalelor. Pe 8 mai s-a transmis în cerc restrâns cererea de ofertă. Participanții trebuiau să depună toate actele pe 11 mai.
Practic, de vineri până luni poliția solicita fabricanților să depună ofertele. Evaluarea a durat numai două zile. În cea de-a treia zi deja contractul era semnat cu Romarm.
Cine produce 25.000 de arme în 3 luni?
Toate armele trebuie să fie livrate în trei luni de la semnarea contractului. Surse din piață susțin că sunt slabe șanse ca o fabrică de armament să producă această cantitate. Oricum, procedura de achziție a fost blocată de o contestație depusă de unul dintre participanți.
Problema stocurilor de pistoale după trei luni în care majoritatea fabricilor au închis porțile de frica gripei ridică suspiciuni. De altfel, Romarm nu a venit la procedură cu pistolul propriu.
Beretta este câștigătorul real al licitației de la poliție
Deși în acte licitația a fost câștigată de Romarm, în realitate pistoalele sunt Beretta. Firma de stat a participat la o licitație cu armele producătorului italian. Acest lucru se petrece deși cele două firme sunt concurente la nivel internațional.
Beretta este reprezentată în România de firma Interarms Impex. Firma este cea care a vândut Romarm linia de producție a măștilor de protecție în perioada pandemiei. Compania a luat 1 milion de euro, dar pentru acești bani nu s-a angajat să și instaleze aparatele.
Leave a comment