Cu războiul la graniță Ministerul Apărării a început să cumpere muniție. În total, peste 350.000 de grenade vor ajunge pe mâinile soldaților din România.

2,3 milioane de euro pentru grenadele trase cu aruncătorul

Ministerul Apărării achiziționează prin atribuirea a patru contracte muniție de diferite tipuri în vederea suplimentării stocurilor.

Ministerul Apărării achiziționează pentru o durată de 44 luni un număr de 28.920 buc. ’’Lovitură 40×47 mm cu grenadă explozivă pentru aruncătorul de grenade cal. 40 mm atașat la pistolul mitralieră cal. 7,62 mm md 1963’’ în valoare de 11,4 milioane de lei fără TVA, adică 2,3 milioane de euro, plus TVA. Locurile unde se va face livrarea muniției este la Murfatlar- jud. Constanța si Sibiu. Lovitura cal. 40×47 mm cu grenadă exploxivă este destinată neutralizării personalului neadăpostit sau aflat în locașuri de tragere. Grenada este prevăzută cu trasor pentru a permite vizualizarea traiectoriei grenadei atât pe timp de noapte cât și pe timp de zi.

8,2 milioane de euro pentru grenade de mână

Tot Ministerul Apărării achiziționează pentru o durată de 40 luni o cantitate cuprinsă între 2000 buc. și 236.840 buc. ’’ Grenadă de mână multifuncțională’’ cu o valoare totală de 40,7 milioane de lei, fără TVA, adică 8,2 milioane de euro, plus TVA. Grenada de mână multifuncțională poate nimici sau neutraliza inamicul prin efectul omorâtor al suflului și al unei cantități limitate de schije. Raza de acțiune a acestora este de 5 metri, iar cea de siguranță este de 25 de metri.

7,2 milioane de euro pentru proiectile frangibile

Ministerul Apărării mai face o achiziție pentru ’’ Lovitură 20×102 mm cu proiectil perforant frangibil’’ într-o cantitate cuprinsă între 10.000 buc. și 80.000 buc. cu o valoare totală de 36 milioane de lei, fără TVA, adică 7,2 milioane de euro, plus TVA. Proiectilul perforant frangibil este un tip nou de muniție de înaltă perforamanță fără explozie la țintă, dezvoltat pentru a se diviza în fragmente mici după contactul cu ținta sau suprafețe dure. După atingerea țintei, datorită energiei cinetice mari, miezul proiectilului perforant frangibil realizat conform invenției, începe penetrarea blindajului în mod progresiv. Aceasta divizându-se în fragmente ce continuă penetrarea țintei până șa perforarea acesteia.

10 milioane de euro pentru bombe de iluminare

Ultima achiziție pentru muniție pe care Ministerul Apărării o face este împărțită în două loturi ce presupun achiziționarea de „Lovitura 82 mm cu bomba de iluminare” si „Lovitura 120 mm cu bomba de iluminare”. Lotul 1 „Lovitura 82 mm cu bomba de iluminare” presupune achiziționarea unui număr cuprins între 1.000 buc. și 8.680 buc. cu o valoare totală de 28,5 milioane de lei fără TVA, adică 5,7 milioane de euro, plus TVA. Lotul 2 „Lovitură 120 mm cu bombă de iluminare” presupune achiziționarea unui număr cuprins între 1.600 buc. și 9.300 buc. cu o valoare totală de 50 milioane de lei, fără TVA, adică 10 milioane de euro, plus TVA.

În total, valoarea totală a contractelor vor scoate din bugegtul Ministerului Apărării suma de 166,6 milioane de lei, fără TVA adică, 33,7 milioane de euro, plus TVA.

Achiziții făcute prin Romarm

Firma câștigătoare a contractelor este Compania Naţională Romarm S.A. deținută de către stat. La momentul actual, Romarm se confruntă cu o problemă majoră legată de angajații companiei. Aceștia au susținut în mai multe rânduri greve bazate pe tema salariilor ce nu le-au fost plătite la timp. Carfil Braşov are un număr de 370 de angajați, iar peste 300 dintre aceștia au salariul minim. Pe lângă faptul că salariul este unul foarte mic, angajații ajung să nu-l primească nici măcar pe acesta. 

În 2001, Carfil Braşov este reorganizată ca filială a Companiei Naţionale Romarm. În anul 2005 începe producţia de armament şi muniţie compatibilă cu cerinţele NATO. De asemenea, din 2006, Carfil dezvoltă activitatea de prestări servicii de service şi mentenanţă pentru armament în zonele de menţinere a păcii.

Romarm, a devenit celebră în 2020 după ce a cumpărat un utilaj chinezesc pentru producția de măști chirurgicale, însă nu a fost capabilă să producă măști utilizabile.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *