Opresiunea minorităților din Ucraina, printre care și cea românească, a fost analizată de Consiliul Europei, care va sesiza Comisia de la Veneția pentru o abordare aprofundată a acestei probleme.
La inițiativa guvernelor maghiar și român, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei adresează problema drepturilor minorităților naționale din Ucraina, Comisiei de la Veneția
Consiliul Europei a decis să abordeze situația opresiunii minorităților naționale din Ucraina și să facă un apel la Comisia de la Veneția pe această temă, a declarat miercuri ministrul maghiar de externe Peter Szijjarto.
Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei se va adresa Comisiei de la Veneția referitor la inițiativa maghiaro-română privind drepturile minorităților transcarpatice, a anunțat miercuri, la Strasbourg, ministrul Afacerilor Externe și Comerțului din Ungaria, Péter Szijjártó, citat de Gândul.
Ministrul Szijjártó a precizat și că guvernul a apelat la instituțiile internaționale pentru că, după legislația adoptată la sfârșitul anului trecut, școlile etnice din țară se vor închide practic din septembrie.
Potrivit detaliilor lui Szijjártó, în prezent există 99 de școli primare și gimnaziale în Ucraina care funcționează ca instituții de învățământ de etnie maghiară, iar în urma noii legi, acestea vor deveni școli de stat în loc de școli minoritare cu un anumit nivel de acces la limba maghiară de la 1 septembrie.
De asemenea, va intra în vigoare și regulamentul, în baza căruia ponderea cursurilor susținute în limba maghiară va fi redusă treptat la 40% din clasa a IV-a în sus, iar examenele de absolvire, admiterea și formarea profesională în limba națională vor fi, de asemenea, desființate.
„Sperăm că UE va forța Ucraina să implementeze poziția Comisiei de la Veneția”
La inițiativa guvernelor ungar și român, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei adresează problema Comisiei de la Veneția.
Decizia, așteptată până în iunie
Corpul experților în drept constituțional va fi gata cu decizia sa până în iunie,.
„Sperăm sincer că comunitatea internațională, Uniunea Europeană și alte organizații internaționale vor forța Ucraina să implementeze poziția Comisiei de la Veneția în același mod în care au procedat în mai multe cazuri cu legislația maghiară”, a spus Szijjártó.
„Ungaria este alături de Ucraina, vom continua cea mai mare acțiune umanitară din istoria țării atâta timp cât va fi necesar, dar în același timp ne așteptăm ca Ucraina să restabilească drepturile comunității naționale maghiare în ceea ce privește folosirea limbii materne”, a subliniat el.
Totodată, Peter Szijjarto a adăugat că atunci când a izbucnit războiul, guvernul ungar a decis să pună temporar problema privării de drepturi între paranteze, dar acum este necesar să se acționeze, pentru că „legislația în cauză, adoptată la sfârșitul anului trecut, agravează și mai mult situația comunității naționale maghiare din Subcarpația”.
„Curtea Europeană a Drepturilor Omului este adesea ultima soluție când vine vorba de încălcări. Sperăm că putem conta pe atitudinea corectă a consiliului de administrație în ceea ce privește protecția drepturilor minorităților, deoarece odată cu intrarea în vigoare a regulamentului în Ucraina, școlile minoritare vor fi practic desființate din septembrie și dreptul de a învăța în limba maternă va continua să fie nerespectat”, a scris ministrul ungur Peter Szijjarto, pe Facebook.