Bulgaria a ratat adoptarea monedei euro în acest an, dar se pregătește pentru 2024. Ministrul interimar al finanțelor bulgar susține că dacă nu va intra rapid în zona euro, există riscul de a cădea într-o capcană periculoasă și de a rămâne în „sala de așteptare a euro” mult timp.
Rosița Velkova anunțase acum câteva zile că Bulgaria renunță la adoptarea monedei euro de la 1 ianuarie 2024 și că are deja ca țintă anul 2025, pentru că nu îndeplinește criteriile, revenind apoi asupra ideii de amânare și spunând că va fi menținută data trecerii la euro pentru 2024.
„Se pare că există analize care prognozează că inflația mare din Bulgaria, care este unul dintre obstacole, se va tempera în vară. Atunci putem cere CE să facă același compromis și pentru noi, așa cum a făcut pentru cel mai nou membru al zonei euro – Croația”, a spus Velkova citată de Sega.bg și preluată de PsNews.
În principiu, inflația din țara candidată nu ar trebui să fie mai mare decât valoarea medie în cele trei țări din zona euro unde prețurile sunt cele mai stabile.
„În cazul Croației, au eliminat cele trei țări cu cea mai scăzută inflație și au spus că ea îndeplinește criteriul stabilității prețurilor. Conform previziunilor, există probabilitatea ca în iulie, dacă scoatem 3 sau 4 țări cu cea mai scăzută inflație, și noi să acoperim și criteriul inflației”, a explicat ministrul bulgar de finanțe, spunând că situația prețurilor este foarte dinamică și așteptările sunt destul de nesigure.
Celălalt obstacol sunt cele patru legi neadoptate – modificări la Legea comerțului, Codul asigurărilor și legile privind Banca Națională a Bulgariei și privind măsurile de combatere a spălării banilor. Velkova a subliniat că totul este în mâinile următoarei Adunări Naționale – dacă aceasta are voința politică de a introduce rapid euro, aceste patru proiecte de lege pot fi adoptate rapid.
Ea a amintit că majoritatea din parlamentul precedent nu a avut o asemenea voință – guvernul interimar a introdus, de exemplu, modificările necesare în Legea comerțului încă din octombrie, dar deputații nu au găsit niciodată timp să le adopte. Dacă se înregistrează progrese în îndeplinirea cerințelor în următoarele luni, Sofia poate cere de la Bruxelles un raport de convergență în luna iulie. Acest document, care arată în ce măsură țara candidată s-a apropiat de zona euro, trebuia să fie întocmit de Comisia Europeană în aprilie, dar guvernul interimar a refuzat să-l ceară.
„Nu are sens să cerem un raport acum, pentru că e clar că ne vor spune „nu”, a explicat duminică Velkova, care a primit multe critici pentru această amânare. Economiști și finanțiști au amintit că perspectiva de intrare în zona euro a fost menționată ca un mare plus pentru Bulgaria în toate analizele internaționale, iar amânarea va avea un efect negativ, inclusiv în recenziile agențiilor de rating de credit.