Există suspiciuni rezonabile că un membru CNA care a votat sancționarea postului Realitatea Plus se află într-o incompatibilitate cel puțin morală. Dorina Rusu deține jumătate dintr-o firmă care controlează 74% din Institutul Zecasin. Institutul a avut tranzacții comerciale relevante cu OMV Petrom.
Actualul membru al CNA a primit procură să cumpere Ecosin Technologies în 2002 în numele altei persoane. În 2004 a folosit procura pentru a cumpăra jumătate din firmă. Ecosin controla covârșitor (74%) Institutul Zecasin. În 2006, Dorina Rusu trece pe numele ei părțile sociale și încă le are în declarația de avere.
În 2015, într-un document depus de OMV Petrom la Agenția de Mediu Prahova se face vorbire despre o tranzacție comercială între OMV Petrom și Zecasin.
Nici tranzacțiile cu acțiuni ale Dorinei Rusu, nici vânzarea de active ale firmei ei către OMV Petrom nu sunt neapărat ilegale. Cu toate acestea considerăm că Dorina Rusu trebuia să se abțină să voteze în Consiliul Național al Audiovizualului în momentul în care acolo se discută despre o companie care a virat bani spre firmă domniei sale.
Vă prezentăm dovezile și povestea afacerii care poate să arate de ce Dorina Rusu este „revoltată” de anchetele Realitatea Plus despre privatizarea Petrom.
Dorinei Rusu de la CNA nu-i plac anchetele cu OMV Petrom
Consiliul Național al Audiovizualului a amendat postul de televiziune Realitatea Plus pentru seria de dezvăluiri despre privatizarea Petrom. Argumentele și probele prezentate de Anca Alexandrescu nu au oprit mașinăria de vot politic din cadrul CNA.
Dintre membrii consiliului s-a remarcat Dorina Rusu care a fost vehementă împotriva episoadelor din „Culisele Statului Paralel” în care s-a discutat despre privatizarea Petrom. Aceste dezvăluiri au mai adăugat o amendă în portofoliul postului TV.
Anca Alexandrescu a avut un schimb de replici cu Dorina Rusu pe tema anchetelor de la Culisele Statului Paralel despre privatizarea Petrom către OMV. Rusu s-a declarat împotriva dezvăluirilor făcute de jurnalistă.
A cumpărat prin procură o afacere privatizată
Dorina Rusu are o experiență de zece ani în presă din care numai patru în televiziune. Activitatea profesională a femeii s-a petrecut în urmă cu peste 20 de ani când a încheiat colaborarea cu TVR.
Ea a fost soția fostului lider liberal Horia Rusu și, după decesul tragic al acestuia, și-a dedicat viața unui ONG care poartă numele politicianului. Este membru CNA din 2015 și urmează să-și încheie actualul mandat în 2027. Niciodată până acum nu s-a vorbit despre afacerile Dorinei Rusu și activitatea ei antreprenorială care începe în tenebroasa perioadă a privatizărilor industriei din România.
În 2004, un anume Simion Rus cumpăra 50% din părțile sociale ale Ecosin Technologies din București. Timișoreanul era reprezentat de actualul membru CNA în baza procurii autentificate cu nr. 42575/26.11.2002 de notarul public Maria Lăpădat din Timișoara.
Dorina Rusu recuperează activele cumpărate cu procură
În anul 2006, Simion Rus cedează fostei lui mandatare 50% din societatea Ecosin Technologies. Ea era și administrator al firmei la momentul respectiv.
Firma este menționată de Dorina Rusu în declarațiile de avere și de interese pe care le depune în calitate de membru CNA. Ea este interesantă tocmai din cauza faptului că deține 76% din acțiunile Institutului Zecasin.
Institut privatizat de Năstase cu „zestrea” de la Văcăroiu
În 1995 institutul Zecasin se pregătea de privatizare. Premierul Nicolae Văcăroiu semnează Hotărârea 678/1995 prin care Zecasin primește trei clădiri în centrul Bucureștiului. Este vorba despre 1700 mp de imobil care acum se află în incinta Sema Park, zonă de real interes imobiliar.
În afară de blocuri, Institutul Zecasin primește și trei instalații pe platforma Petrobrazi din Ploiești. Este vorba despre o instalație instalaţie pentru conversia metanolului, una pentru propenoxid şi stiren și o a treia pentru hidroperoxidarea izopentanului.
Pe 28 mai 2001 se convoacă AGA, iar Fondul Proprietății de Stat este înlocuit în acționariatul Zecasin SA de către Ecosin Technologies SRL.
Afacerile firmei controlată de Dorina Rusu cu OMV
Așa cum am arătat, prin grija lui Nicolae Văcăroiu, Zecasin a plecat spre privatizare cu trei instalații aflate pe Platforma Petrobrazi. În 2004, la trei ani după Zecasin, Petrom este privatizat către OMV. Împreună cu Rafinăria Petrobrazi.
În 2015 austriecii solicită autorizație integrată de mediu pentru Rafinăria Petrobrazi. În document vorbesc despre 3,8 milioane mp. O parte din teren a fost cumpărată și de la Zecasin. Din analiza documentului nu reiese când a avut loc tranzacția, care este valoarea ei și cât teren a fost vândut.
Cel mai probabil tranzacția a avut loc după Privatizarea din 2004. Dorina Rusu deja cumpărase atunci pe numele lui Simion Rus firma care deținea pachetul majoritar la Zecasin.
Am contactat-o pe Dorina Rusu pentru a o întreba în ce măsură consideră că situația reprezintă o incompatibilitate. Reprezentanta lui Klaus Iohannis în CNA nu a răspuns până acum. Lumea Politică îi stă la dispoziție pentru a-și prezenta punctul de vedere.
Leave a comment