Cheltuielile cu războiul ale Rusiei au secătuit economia, arată primele rapoarte oficiale. Astfel, deficitul bugetar al Rusiei a depășit întregul obiectiv al guvernului pentru 2023 în primele patru luni ale anului. Pe lângă cheltuielile cu războiul la asta au contribuit și scăderea veniturilor din energie.
Deficitul bugetar a depășit deja întregul obiectiv al guvernului de la Moscova pentru 2023
Deficitul bugetar federal a crescut la 3,42 trilioane de ruble (45 de miliarde de dolari) în ianuarie-aprilie 2023, potrivit cifrelor Ministerului de Finanțe publicate miercuri, scrie themoscowtimes, preluat de B1TV.
Veniturile au scăzut cu 22%, până la 7,8 trilioane de ruble, în timp ce cheltuielile au crescut cu 26%, până la 11,2 trilioane de ruble, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.
Rusia estimase că deficitul său bugetar va ajunge la 2,9 trilioane de ruble (43 de miliarde de dolari) în 2023. Se preconiza că cel puțin o treime din cheltuielile statului vor fi direcționate pentru apărare și securitate.
Ministerul de Finanțe a încetat să mai publice cifrele bugetare lunare anul trecut, dar jurnaliștii de la Reuters au calculat deficitul bugetar al lunii aprilie la aproximativ 1 trilion de ruble (13 miliarde de dolari).
Cifrele din ianuarie-aprilie au arătat, de asemenea, că veniturile din petrol și gaze ale Rusiei au scăzut cu 52%, la 2,3 trilioane de ruble (30 de miliarde de dolari). Veniturile non-petrol și gaze au crescut cu 5%, până la 5,5 trilioane de ruble (72 de miliarde de dolari).
Anul trecut, deficitul bugetar total al Rusiei s-a ridicat la 3,3 trilioane de ruble (47 de miliarde de dolari) – sau 2,3% din PIB-ul său – făcându-l al doilea cel mai mare deficit din istoria Rusiei moderne.
Cheltuielile totale ale guvernului în 2022 s-au ridicat la 31,11 trilioane de ruble, depășind cu peste o treime previziunile de dinainte de război și cu peste un sfert suma cheltuită în 2021.
Diferența de anul trecut a fost depășită doar de cea înregistrată în 2020 la apogeul pandemiei de coronavirus.