Medicii au ajuns la epuizare, iar unii dintre ei au intrat în depresie și au chiar tendințe de suicid. Este semnalul de alarmă tras de Colegiul Medicilor, pe baza unui sondaj care arată tendințele îngrijorătoare în cazul a o treime din medici.
„Din studiul nostru, din chestionarul sociologic, aproximativ 34%, o treime din medicii României sunt în stare de burnout avansat, înseamnă inclusiv somatizare, stare de depresie, inclusiv tendință de suicid. Medicii sunt suprasolicitați”, a declarat Daniel Coriu, preşedinte al Colegiului Medicilor din România.
Principala cauză e numărul tot mai mic de medici și numărul tot mai mare de pacienți. În unele spitale, nici măcar gărzile nu mai pot fi asigurate, ceea ce pune în pericol viața bolnavilor, arată B1TV.
Călărași este județul cu cei mai puțini medici – nici măcar unul la o mie de locuitori. La Spitalul judeţean de acolo este un singur cardiolog, așa că nici vorbă se asigurarea gărzilor.
„Îi trimit în București, dacă nu găsim aici. Sau în Constanța. E ceva foarte dificil. De multe ori le găsim transport. E foarte dificil mai ales cu oamenii cu comorbidități, care pot deceda în ambulanță”, a afirmat medicul de familie Mihai Popa, pentru Digi24.
Autoritățile din Călărași spun că oferă apartamente, spitalul e în renovare, dar tot le e foarte greu să-i convingă pe medici să rămână.
Criză de medici și asistente în spitalele din România
Jumătate din medicii din România lucrează în București, Cluj, Timiş, Iaşi, Dolj, Mureş, adică în marile centre universitare, iar restul sunt împrăștiați în celelalte 36 de județe.
Printre județele cu cei mai puțini doctori sunt Călărași, Ilfov, Dâmbovița, Giurgiu, Brăila, Suceava.
În marile orașe, sunt suficienți medici, dar lipsesc infirmierele şi asistentele.
„Înseamnă proceduri care nu pot fi respectate conform graficului. Dacă nu ai îngrijitor, nu ai cum să faci curat. Lucruri care țin nu doar de confortul pacientului, ci și de profilaxia infecțiilor și siguranța pacientului”, a explicat Beatrice Mahler, managerul Institutului Marius Nasta.
O altă problemă este că o parte dintre doctori sunt aproape de vârsta pensionării sau chiar la pensie. Din 55.000 de medici, mai bine de 13.000 au peste 60 de ani, iar 2.000 au peste 70 de ani.
Leave a comment