A intrat în vigoare legea care le interzice funcționarilor de la ghișee să le ceară oamenilor dosare cu șină sau copii după documente emise de instituțiile statului, dar practic în instituțiile publice nu s-au pus la punct proceduri pentru respectarea acestei reglementări.
Teoretic, începând de marți, românii vor scăpa de birocrație atunci când se vor adresa unei instituții publice, deoarece intră în vigoare legea care interzice autorităților publice centrale și locale să le mai ceară oamenilor dosare cu șină. Dar, funcționarii nu sunt pregătiți să pună în practică reglementarea, transmite Adevărul.
Fără copii legalizate
În primul rând instituțiile statului nu vor mai putea solicita cetățenilor dosare cu șină sau alte articole de birotică atunci când depun cereri pentru furnizarea unui serviciu public. Prevederea se aplică și în cazul depunerii actelor necesare pentru participarea la concursurile pentru ocuparea unei funcții publice, dar și în cazul depunerii actelor necesare pentru participarea la procedurile de achiziții publice. Atunci când o instituție va avea nevoie de copii fizice ale anumitor documente, le va asigura gratuit fotocopierea.
Legea mai prevede eliminarea cerinței de depunere a copiilor legalizate după documente la furnizarea serviciilor publice, înlocuindu-le cu certificarea conformității cu originalul de către funcționarul competent. La depunerea cererii pentru un serviciu public, instituțiile nu vor mai solicita documente sau avize emise de alte entități ale statului.
Unele cereri se vor depunde doar electronic
Aceleași instituții au obligația de a publica informații și modele de formulare sau cereri pentru serviciile publice furnizare, în format electronic, „atât pe pagina de internet proprie, cât şi pe punctul de contact unic electronic“. În plus, toate formularele vor fi concepute pentru a permite „descărcarea şi editarea lor în scopul completării în format electronic de către beneficiar“. Instituțiile sunt obligate să accepte copia în format electronic după cartea de identitate, transmisă prin e-mail.
Astfel că, vor exista anumite servicii unde actele se vor putea depune în format electronic, fără să mai fie nevoie de deplasarea la ghișeu.
Marius Sepi, președintele Sindicatului Național „Forța Legii“, afirmă că legea este una foarte bună și necesară, dar nu s-a făcut nimic pentru a se pune în aplicare. „Nu s-a realizat mai nimic. Nu s-au schimbat proceduri și degeaba au trecut 180 de zile de la aprobarea legii până la intrarea ei în vigoare, deci timp destul, pentru că nu au apărut normele de aplicare. Practic, funcționarul nu știe ce are de făcut. Poate vine un contribuabil care știe de modificarea legislativă și apare la ghișee fără copii la documente. Funcționarul ce poate face dacă nu are condiții, nu poate utiliza un copiator, de exemplu. Teoretic, funcționarul încalcă legea, dar practic nu este vina lui, ci a instituției care nu a pus la punct proceduri, nu a pus la dispoziție dotările necesare. Mai mult, sunt convins că nici contribuabilii, majoritatea lor, nu au habar că beneficiază de noi drepturi. Repet, în 180 de zile era timp destul să faci două lucruri importante. Vorbesc de punerea la punct a procedurilor și de o campanie masivă de informare a cetățenilor. Cu cetățeni informați care vin și își cer drepturile, instituțiile publice ar fi fost obligate să se adapteze rapid, dar așa vor avea o inerție mai mare“, a precizat, pentru „Adevărul“, Marius Sepi.