Departamentul pentru Românii de Pretutindeni a inaugurat Programul de Tabere ARC 2023, denumit și Dimitrie Onciul, într-o ceremonie desfășurată la Centrul de agrement Tabăra Sulina, în data de 6 iulie 2023.
Copii și tineri români din Ucraina, Republica Moldova, Italia, Olanda și Canada se bucură de experiența taberelor ARC 2023, deschise la Sulina, într-un spectacol tradițional românesc
Evenimentul a fost marcat de participarea grupurilor de copii din Ucraina, Republica Moldova, Italia, Olanda și Canada, care au impresionat publicul cu talentele lor într-un spectacol tradițional românesc.
Gheorghe Cârciu, secretar de stat al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, și-a exprimat entuziasmul și bucuria în legătură cu deschiderea programului de tabere. Timp de aproape două luni, copii și tineri români din diaspora vor veni în România pentru a petrece o vară de neuitat. Cârciu a subliniat importanța menținerii legăturii cu tinerii și copiii români indiferent de țara în care se află, evidențiind faptul că această legătură nu poate fi ruptă niciodată. Prin intermediul acestor tabere, se creează o conexiune între trecut, prezent și viitor, se arată într-un comunicat al organizatorului.
„Am deschis astăzi la Sulina, cu mult entuziasm, în joc și cântec, programul ”Taberele ARC 2023”.
Timp de aproape două luni, copii și tineri români din afara țării vor veni și vor petrece în România o vară de neuitat.
Sunt convins că după această experiență vor rămâne mereu cu gândul și sufletul aici, așa cum fiecare dintre noi rămânem legați de casa părintească, atunci când plecăm de acasă.
Păstrăm legătura cu tinerii și copiii români, indiferent unde trăiesc ei acum, și arătăm că aceasta nu este și nu va putea fi niciodată ruptă. Conectăm astfel trecutul cu prezentul, prezentul cu viitorul!” a declarat secretarul de stat Gheorghe Cârciu.
La eveniment au fost prezenți numeroși oficiali, printre care ministrul investițiilor și proiectelor europene, Adrian Câciu, consulul general al României la Gyula, Florin Vasiloni, Nicolae Ivășchescu, secretar general al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova, Ciprian-Adrian Florescu, vicepreședinte și subsecretar de stat la Autoritatea Națională pentru Cetățenie, Daiana Cuibus, director general al Institutului Limbii Române, Andrei Luca, director al Direcției Diplomație Culturală, Educație și Știință din cadrul Ministerului Afacerilor Externe. De asemenea, au fost prezenți reprezentanți ai consiliului județean, ai instituțiilor locale și ai mass-media.
Festivitatea a fost transmisă online către celelalte cinci centre de agrement din țară: Căprioara (județul Hunedoara), Codrii de Aramă (județul Botoșani), Oglinzi (județul Neamț), Săcelu (județul Gorj) și Sângeorz-Băi (județul Bistrița-Năsăud), unde se află și grupurile de copii de pretutindeni participante la tabere.