Angajații Caselor de Asigurări de Sănătate din România vor întrerupe lucrul pentru două ore în semn de protest față de salariile foarte mici în raport cu responsabilitatea și complexitatea muncii, precum și reducerea drastică a numărului de angajați și pierderea personalului calificat.
Protestul are loc în data de 10 iulie 2023, în intervalul orar 10:00-12:00, și va implica angajați din Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) și din Casele de Asigurări de Sănătate (CAS) județene, municipiul București și Casa Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Singuranței Naționale și a Autorității Judecătorești.
Federația Sindicatelor Caselor de Asigurări de Sănătate a subliniat că salariile mici în raport cu volumul mare de muncă au condus la o lipsă de motivație pentru candidații la concursurile de angajare. De asemenea, au menționat că numărul de angajați din sistemul CNAS/CAS a scăzut de la 4.028 la 2.815 în ultimii ani, în ciuda volumului impresionant de activitate desfășurat în domeniul asigurărilor de sănătate. Sindicaliștii au solicitat rezolvarea problemelor legate de salarizare și reducerea personalului, atrăgând atenția asupra consecințelor negative, cum ar fi întârzieri în decontarea serviciilor medicale și incapacitatea de a furniza anumite servicii esențiale pentru asigurații din sistemul de sănătate, transmite PsNews.
„În câteva exemple, subliniem volumul impresionant de activitate desfăşurat anual în sistemul CNAS/CAS. Astfel, în vederea decontării, se verifică aproximativ 8.500.000 de certificate medicale, 54.000.000 de reţete şi 5.700.000 de bilete de trimitere către laboratoare. De asemenea, se decontează 113.000.000 de servicii de medicină primară, 37.000.000 de consultaţii în ambulatorii clinice şi 8.000.000 de servicii medicale spitaliceşti. Programul Naţional de Sănătate asigură tratamentul pentru 2.000.000 de bolnavi gravi, iar bugetul gestionat de CNAS se ridică la suma de 54 miliarde de lei, cel mai mare din ţară din sistemul public. În aceste condiţii, în ultimii ani, numărul posturilor ocupate în sistemul de asigurări de sănătate public s-a redus de la 4.028 la doar 2.815, din cauza salariilor foarte mici în raport cu volumul, complexitatea şi responsabilitatea activităţii”, au explicat reprezentanţii angajaţilor caselor de asigurări de sănătate.
Sindicatele au apelat la autorități să ia măsuri imediate pentru rezolvarea problemelor semnalate și să găsească soluții viabile pentru a asigura condiții de lucru și salarizare decente pentru angajații din sistemul de asigurări de sănătate, astfel încât să poată oferi servicii de calitate populației.