PSD nu renunță la politizarea sistemului de învățământ, în ciuda promisiunilor de depolitizare și modernizare făcute de PSDNL. Partidul se mândrește cu faptul că șase profesori din județul Gorj au devenit membri PSD și îi prezintă ca pe niște oameni care vor să se implice activ pentru realizarea obiectivelor partidului.
Profesorii, noi membri PSD
Șase profesori de la diferite școli și licee din Gorj s-au alăturat PSD, potrivit unui mesaj postat pe Facebook de organizația PSD Gorj.
„Le urăm bun venit în PSD Gorj unor oameni care până acum nu au mai făcut parte din niciun partid politic și vor să se implice activ pentru realizarea obiectivelor pe care ni le-am propus”, a scris PSD Gorj.
Mesajul este însoțit de fotografii în care apar cadrele didactice alături de șefa Inspectoratului școlar Gorj, Marcela Mrejeru, care este și consilier PSD din 2020. Ea este cea îmbrăcată în rochie negru cu alb și roșu.
Unul dintre profesori a declarat pentru edupedu.ro, sub protecția anonimatului, că nu vede care-i problema și crede că se face prea mult caz din asta, transmite B1TV: „Cred că această știre a luat o prea mare amploare. Eu eram de mult simpatizant al partidului, nu intenționez să candidez la vreo funcție, nu văd de ce este relevant. Sunt profesor, asta o să rămân, îmi place ceea ce fac. Ori că sunt sau nu în partid e același lucru pentru mine. Poate îi ajută pe ei la imaginea de partid, dar nu pe mine”.
Un alt profesor a spus că a venit la partid doar pentru un pariu cu cineva și că nu are nicio legătură cu educația.
„Am venit doar așa, că aveam un pariu cu cineva și trebuia. Nu mă interesează politica, nici educația. Sunt profesor doar pentru salariu”, a spus el.
Profesorii, victime ale politizării sistemului de învățământ
Înscrierea profesorilor în PSD vine în contextul în care sistemul de învățământ românesc este profund politizat și afectat de lipsa reformelor. Edupedu.ro amintește că toți inspectorii școlari județeni, generali, generali adjuncți și de multe ori și simpli inspectori sunt numiți politic și sunt oameni politici.
Toate funcțiile de conducere din inspectoratele școlare și casele corpului didactic sunt ocupate politic, prin detașare. Se întâmplă pentru că Ministerul Educației, condus de Ligia Deca, refuză de doi ani să organizeze concursuri, așa cum îi cere legea.
De asemenea, peste 1.700 de directori de școli sunt puși tot politic.
În Legea învățământului preuniversitar urma să fie interzisă apartenența directorilor și inspectorilor școlari la funcțiile de consilieri locali sau județeni, dar ministrul Ligia Deca a cedat presiunilor și a scos acest lucru de pe lista incompatibilităților.
Ciolacu (PSD) cere performanță de la profesori
La sfârșitul lunii trecute, premierul Marcel Ciolacu, președintele PSD, a dat asigurări că guvernanții se vor ține de cuvânt în ce privește creșterile salariale promise angajaților din învățământ, dar a spus că e nevoie și de criterii de performanță.
„Așteptăm de la specialiști, de la Minister, să venim cu criteriile de performanță pentru a introduce, pe lângă salarizarea corectă pe care o solicită dascălii, și criterii și să implementăm reforma în sistemul de Educației”, a spunea atunci Ciolacu.