Miron Panaitescu, fost director general al Hexi Pharma, a fost condamnat la 5 ani de închisoare de către Tribunalul București pentru complicitate la spălare de bani în formă continuată. Decizia nu este definitivă iar faptele se prescriu la începutul anului 2024.
Condamnările au venit după ce Hexi Pharma a fost acuzată că a falsificat dezinfectanți și a vândut produsele unor spitale din toată țara. În 2021, Tribunalul București a decis că dosarul Hexi Pharma 1 trebuie reluat, după ce instanța a invocat nulitatea absolută a tuturor actelor de urmărire penală şi a probelor administrate de Direcția Națională Anticorupție. Curtea de Apel București a desființat decizia în ianuarie 2022 și a retrimis dosarul la TMB.
În dosarul Hexi Pharma 2, procurorii DNA au calculat un prejudiciu de circa 2 milioane de euro. Firma a primit o amendă penală de 400.000 lei și are sub sechestru 3 terenuri, utilajele și 15 autoturisme pentru recuperarea prejudiciului, transmite B1TV.
În cazul celui de-al treilea inculpat, Attila Erdei, procesul a încetat prin prescrierea faptelor. Acesta ar urma să plătească doar despăgubiri în valoare de circa 95.000 lei.
„Această condamnare este o victorie pentru justiție și pentru pacienții care au fost amăgiți și înșelați de Hexi Pharma”, a declarat procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kövesi. „Vom continua să anchetăm aceste fapte și să ne asigurăm că cei vinovați vor fi trași la răspundere.”
Miron Panaitescu a fost unul dintre cei mai apropiați colaboratori ai lui Dan Condrea, patronul Hexi Pharma, care s-a sinucis în 2016, în timp ce se afla în arest preventiv. Panaitescu a fost acuzat că a fost implicat în falsificarea dezinfectanților și că a vândut produsele unor spitale din toată țara, în ciuda faptului că știa că acestea nu sunt conforme cu standardele de calitate.
Condamnarea lui Miron Panaitescu este un pas important în ancheta privind scandalul Hexi Pharma, care a zguduit sistemul sanitar românesc. Încă sunt în curs de anchetă și alte persoane implicate în această afacere, inclusiv fostul ministru al Sănătății, Sorin Cîmpeanu.
În cazul dosarului Hexi Pharma 1, în care Parchetul General a anchetat falsificarea dezinfectanților de către Hexi Pharma, faptele inculpaților s-au prescris. Capetele de acuzare au vizat înșelăciune, uz de fals, fals în înscrisuri și participație improprie la infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor. Sute de spitale trebuie să primească despăgubiri.