România a obținut statutul de cel mai mare exportator de grâu din Uniunea Europeană pe piețele internaționale în primele două luni ale acestui an comercial, depășind alte țări europene importante în domeniul grâului.
Datele arată că România a livrat în afara UE 1,26 milioane de tone de grâu în primele două luni ale acestui an comercial, consolidându-și poziția de lider în ceea ce privește exporturile de grâu din UE. Această cifră depășește cantitățile exportate în aceeași perioadă a anului precedent.
Mai mult de 20% din grâul exportat din Europa în primele două luni ale anului comercial provine din România. Acest lucru plasează fermierii români în fruntea pieței, înaintea altor mari producători europeni precum Polonia, Bulgaria și Franța. Unul dintre factorii care au contribuit la succesul României pe piața internațională a grâului este prețul competitiv al produsului românesc, cu o valoare de 261 de dolari pe tonă FOB (free on board) transmite B1TV.
Egiptul, cel mai mare cumpărător de grâu din lume, este una dintre țările care au beneficiat de exporturile românești de grâu. Grâul este un produs de bază esențial pentru țara nord-africană, care utilizează acest cereale pentru a menține un program de subvenționare a pâinii, în beneficiul a peste 70 de milioane de egipteni.
Importurile de grâu în România au scăzut semnificativ, mai ales din cauza restricțiilor impuse exporturilor de grâu din Ucraina, valabile până la 15 septembrie. În primele două luni ale anului comercial, România a importat aproximativ 59.500 de tone de grâu, cu aproximativ 60% mai puțin decât în aceeași perioadă a anului anterior, când importurile se ridicau la 148.000 de tone.
Performanța României în ceea ce privește exportul de grâu pe piețele internaționale consolidează poziția țării ca unul dintre principalii jucători din domeniul cerealier la nivel european și global.
Leave a comment