Pleacă sau nu băncile din România, după impozitarea profiturilor ? Ce spun analiștii, legat de trendul la nivel european

Impozitarea suplimentară a profiturilor băncilor devine tot mai aproape de realitate în România. Cu toate acestea, analiștii financiari sugerează că băncile nu vor migra din țară, mai ales dacă această taxă devine o practică comună în majoritatea țărilor europene. Alte țări europene au adoptat deja taxe excepționale pentru bănci pentru a reglementa profiturile considerate excesive și pentru a finanța diverse programe.

Italia a impus inițial o taxă de 40% din diferența dintre veniturile din dobânzi ale creditelor și dobânzile depozitelor pentru bănci, dar ulterior a redus-o la un maxim de 0,1% din activele ponderate la risc ale acestora, transmite B1TV.

Cehia a aprobat o taxă excepțională de 60% pentru firmele din sectorul energetic și pentru bănci, cu scopul de a finanța sprijinul împotriva creșterii prețurilor la electricitate și gaze.

Ungaria a introdus modificări la taxele impuse sectoarelor cheie ale economiei, oferind băncilor reduceri de taxe dacă investesc în obligațiuni guvernamentale ungare.

Lituania a impus o taxă de 60% asupra veniturilor nete din dobânzi ale băncilor în urma creșterii ratelor dobânzilor stabilite de Banca Centrală Europeană (BCE).

Spania intenționează să colecteze 3 miliarde de euro până în 2024 dintr-o taxă excepțională de 4,8% asupra veniturilor nete din dobânzi și comisioane pentru bănci.

Suedia a introdus o “taxă de risc” pentru instituțiile cu datorii legate de operațiunile suedeze pentru a susține finanțele publice și pentru a face față posibilelor crize financiare.

Franța nu a propus o taxă excepțională pentru bănci, dar încurajează companiile cu profituri mari să împartă mai mult din câștiguri cu angajații.

Germania nu a discutat despre o taxă excepțională pentru bănci, în ciuda creșterii semnificative a veniturilor nete din dobânzi.

Regatul Unit a impus o taxă bancară ca răspuns la criza financiară, aplicată activelor băncilor britanice și operațiunilor britanice ale băncilor străine din 2011.

Aceste măsuri au fost luate de guvernele respective pentru a reglementa sectorul bancar și pentru a contribui la finanțarea unor proiecte și programe specifice. Dacă România ar decide să introducă o taxă similară, băncile din țară ar putea să rămână aici în ciuda impozitării suplimentare a profiturilor, dacă acest tip de taxă devine o practică obișnuită în Europa.

Constantinescu Gabriel
Constantinescu Gabriel
Gabriel Constantinescu este unul dintre jurnaliștii care a acoperit vreme îndelungată zona socială din presa online. Cu experiență în alegerea știrilor, Gabriel este pasionat de sport și drumeții. Absolvent al Facultății de Administrație Publică el acoperă cu succes materialele care tratează activitatea primăriilor, a consiliilor județene și instituțiilor subordonate acestora. Este căsătorit și are doi copii care speră să trăiască într-o lume mai bună.

Ultimele știri

Ce spune ministrul Finanțelor despre impozitarea progresivă, în plin proces de mărire a taxelor și impozitelor

Ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare, a clarificat în cadrul unei...

Motivarea judecătorilor în cazul Elenei Udrea. De ce au decis că poate fi eliberată din penitenciar

Judecătorii explică motivul pentru care sunt de acord cu...

Directorul Romsilva apără salariile uriașe ale angajaților lui: Unii directori au spor, dar e stres mare pe management

Directorul Romsilva, Marius Sîiulescu, le-a luat apărarea angajaţilor din subordinea...

Anchetele Lumea Politică

Articole pentru tine