Decizia Poloniei de a nu ridica interdicția asupra importurilor de cereale ucrainene, care era programată să expire în data de 15 iulie, este menită să protejeze fermierii polonezi și să evite o posibilă inundare a pieței interne cu produse agricole ucrainene.
Uniunea Europeană a permis unor țări, printre care și Polonia, să interzică vânzarea cerealelor ucrainene pe piața internă, dar a permis tranzitul acestor produse pentru export.
„Polonia nu va permite ca cerealele din Ucraina să ne inunde (…) Indiferent de decizia funcţionarilor de la Bruxelles, nu ne vom deschide graniţele”, a scris Mateusz Morawiecki, într-un mesaj pe platforma X, fostă Twitter.
În mai, Uniunea Europeană a permis Bulgariei, Ungariei, Poloniei, României şi Slovaciei să interzică vânzările interne de grâu, porumb, rapiţă şi seminţe de floarea-soarelui, permiţând în acelaşi timp tranzitul acestor mărfuri pentru export în altă parte. Această interdicţie urmează să expire pe 15 septembrie.
Declaraţiile lui Morawiecki au fost făcute cu puţin timp înainte de reuniunea Guvernului, care va discuta problema. Şi Parlamentul European dezbate situaţia importurilor de cereale ucrainene.
Această interdicție urmează să expire pe 15 septembrie. Comisarul european pentru Agricultură, Janusz Wojciechowski, va încerca să convingă Polonia să ridice această interdicție. El a fost anterior ministru al Agriculturii în Polonia, transmite B1TV.
Pentru a ajuta Ucraina, UE a suspendat taxele vamale şi celelalte măsuri de apărare comercială asupra importurilor ucrainene, inclusiv cereale şi alte produse alimentare.
În acest timp, mari cantităţi de cereale ucrainene care ar fi trebuit doar să tranziteze statele est-europene prin „coridoarele de solidaritate” (create pentru a ajuta Ucraina să-şi exporte cerealele după ce nu şi-a mai putut folosi porturile de la Marea Neagră) au rămas în aceste ţări, unde au fost comercializate sub preţurile pe care le pot oferi producătorii locali, aceasta şi ca urmare a faptului că cerealelor ucrainene nu li s-a impus de către Bruxelles respectarea standardelor europene de calitate.