Un europarlamentar care a fost anunțat de partid că-și păstrează locul în forul legislativ european a aplicat pentru a obține fonduri din Planul de Reziliență. Bărbatul spune că soția sa s-a ocupat într-o variantă progresistă a celebrei zicale a lui Marian Oprișan: Mama mea sunt eu.
Soția dă vina pe contabilă și niciunul nu cade de acord cu privire la compania care a aplicat sau nu a aplicat pentru a obține fondurile europene. Toată afacerea are loc în mijlocul Oceanului Atlantic, pe o insulă de lux deținută de Regatul Spaniei unde atât europarlamentarul român cât și soția sa au rezidență.
Cine este Vlad Botoș
A candidat la Parlamentul European în 2019 pe când câștiga 117.000 de lei din salariul obținut în mediul privat. A donat partidului peste jumătate din salariu pentru a face campanie electorală.
Pariul s-a dovedit unul câștigător. Vlad Botoș a ajuns europarlamentar. Necunoscut publicului, politicianul nu are un CV publicat pe pagina de internet a Parlamentului European. Cu toate acestea, Uniunea Salvați România l-a nominalizat pe lista scurtă de viitori candidați în 2024.
De altfel, pe un document depus de USR la Autoritatea Electorală Permanentă, Vlad Botoș apare cu cele mai mari sume de bani direcționate către partid. El depășește net contribuția lui Cristian Ghinea sau pe cea a lui Nicolae Ștefănuță.
După accederea în Parlamentul European, Botoș nu a căpătat o notorietate spectaculoasă, iar publicul larg aproape că nici nu îl cunoaște. Cu toate acestea, politicianul a reușit să se redreseze financiar într-un mod spectaculos.
Dacă în 2019 încasa puțin peste 100.000 de lei, la finele lui 2022, declarația sa de avere arată încasări de 980000 de lei de la Parlamentul European. Asta înseamnă o mărire a veniturilor de peste opt ori
Această explozie financiară l-a făcut pe Botoș să-și retragă soția din activitatea lucrativă, drept pentru care ea apare ca neavând un venit în ultima declarație de avere a europarlamentarului.
Lilia Botoș câștiga 22000 de lei în 2019 când soțul ei a decis să intre în politica mare. Retragerea ei din activitate nu a afectat deloc bugetul familiei. Cu toate acestea, femeia nu putea să stea fără să facă nimic. Așa se face că numele ei apare ca proprietar al unui hotel situat în provincial Las Palmas din Spania.
Provincia spaniolă este la 150 de kilometri de coasta Marocului și este una dintre cele mai exotice destinații de vacanță din lume. Las Palmas face parte din Insulele Canare.
Lilia Botoș a înregistrat și domeniul de internet villacasablancalazarnote.es conform registratarului oficial al paginilor de internet din Spania.
Ce apare pe pagina de internet
Pe pagina de internet apar siglele Planului de Reziliență spaniol și cea a Uniunii Europene. La o primă discuție, europarlamentarul este deschis:
„Soția mea a aplicat. PNRR-ul spaniol prevede să se acorde bani pentru zona digitală și ea are un PFA în spania și a aplicat”
„Este un site. Se dau, se acordă pentru PFA-uri pentru zona digitală niște fonduri. Soția mea a aplicat la astea că orice companie nou înființată. S-a aplicat, dar nu s-a decontat”
Hotelul are o piscină cu jacuzzi încălzit și vedere la Oceanul Atlantic printre pitoreștii palmieri din paradisul exotic al Spaniei. Doamna Lilia Botoș nu acceptă provocarea și se face că nu înțelege întrebarea
„Nu e PNRR e credit pe persoană fizică”
După mai multe discuții, soția europarlementarului ajunge să recunoască faptul că există o legătură între stabilimentul de lux operat de ea în Insulele Canare și fondurile Europene pe care soțul le votează la Bruxelles.
Cu toate acestea, într-o primă fază misterioasa firmă de IT nu este a familiei Botoș.
„Este vorba despre o firmă de IT care poate să aplice pentru respectivul proiect că fiind o firmă nouă, la început de drum, se oferă tot felul de chestii din astea, în Spania. Cum s-ar oferi bani pentru start-up-urile din România”
Femeia nu și-a consultat soțul în acest moment al anchetei și spune clar și răspicat faptul că firma de IT nu aparține familiei ci consultantului.
„Nu, firma nu este de IT a noastră, este o firmă prin consultanță”
După ce am discutat și cu politicianul am revenit la Lilia Botoș pentru a vedea care firmă a aplicat pentru fonduri europene
„Soțul dumneavoastră ne-a spus că firma care a aplicat pentru fonduri europene este a dumneavoastră. Da. HMM”
Revenim la soțul politician care ne-a spus că este pe drum spre Strasbourg. Scuza lui este că a aplicat la fonduri europene, dar că nu s-a decontat nimic până acum
„Da, dar nu a fost decontat nimic din fonduri, vedeți că nu a fost… doar am aplicat. Nu a fost decontat, nu a fost nimic. Contabila ne-a sfătuit că putem să ne facem un site”
Confruntată cu vorbele soțului, Lilia Botoș recunoaște faptul că a aplicat pentru fondurile europene și preia varianta politicianului. În viziunea celor doi, nu este nicio problemă dacă până acum nu s-au încasat banii.
„PFA-ul care se ocupă pe vilă e pe numele meu și eu mă ocup. Ideea e cu pagina de internet, încă nu erau clare treburile. Am aplicat pentru chestia asta, dar încă nu am finalizat ca să zic, toate chestiile”
Nici politicianul și nici soția sa nu consideră că există vreo problemă morală sau legală cu încasarea de fonduri europene din PNRR-ul spaniol pentru stabilimentul de lux pe care îl au în proprietate în Insulele Canare. În viziunea celor doi ideea aplicației pentru banii rezervați redresării europene a fost dată de o contabilă
Reacția neașteptată a politicianului
„Ne-a sfătuit doamna contabilă. Că a zis că se oferă. Nu ni-se părea foarte important dacă să aplicăm sau să nu aplicăm, dar ea o zis că ne încadrăm și atunci am aplicat”
500 EURO ZI/Tariful din paradisul tropical al lui Botoș
Am reușit să ne facem o idee despre costurile cazării în paradisul din Insulele Canare care este deținut de Vlad Botoș și soția sa. O noapte de cazare în Villa Casa Blanca este vândută pe un site de turism cu peste 500 de euro în august 2024 în cazul în care se face o rezervare acum, iar clienții beneficiază de reducere. Cine vrea să dea o fugă în acest an în stabilimentul operat de Lilia Botoș nu prea are multe opțiuni pentru că hotelul este rezervat în avans.
Care este costul unei cazări
În luna iunie, deja hotelul are rezervări pentru jumătate din lună, iar în august 2024 familia Botoș va avea o lună cu activitate spectaculoasă.
Acum politicianul spune că prețul nu este așa de mare și că numai pagina de Facebook este corelată cu rezervările și cu celebra platformă Booking. În realitate, acolo prețurile sunt și mai mari. 7250 de lei este costul unei cazări de trei nopți la stabilimentul de lux al politicianului. Asta dacă vacanța ar avea loc în extra sezon.
Cu pagină de Facebook și conturi pe site-urile de rezervări europarlamentarul nici nu a văzut site-ul care are siglele Uniunii Europene și ale Planului Spaniol de Reziliență.
„Nu știu cum a fost creat acest site. Nu știu pentru că este în lucru. Nu știu ce au pus cei care lucrează cu el. Poate au luat al site, poate au copiat. Acel site eu nu l-am văzut. Nici nu știu cum arată, vă spun sincer”
Oricât de sincer ar fi politicianul, site-ul a fost on-line până la momentul acestei investigații și a fost atât de operațional încât motorul de căutare Google a indexat rezultate cu el. La căutările efectuate de noi, pagina de internet aflată în proprietatea soției lui Vlad Botoș apare deoarece ea a fost deconectată abia în momentul în care am început să ne interesăm de afacere și numai din cauză că siglele Uniunii Europene apăreau acolo. Google îl dă în vileag pe Vlad Botoș, site-ul soției era online din iulie 2023. Cu toate acestea, întrebările noastre îl fac pe euro-parlamentar să nu mai fie sigur că are nevoie de pagina de internet pentru care soția a aplicat pentru a obține finanțare
„Din punctul meu de vedere nu cred că mai trebui un alt site. Și atunci cum, ați depus o aplicație pentru un site pe care credeți că nu o să-l folosiți. Nu, dacă se va putea corela, nu știu exact tehnic cum va fi”
Până când Vlad Botoș se decide dacă va mai avea nevoie de site-ul pentru care soția sa a solicitat bani europeni, el are mai multe probleme cu PNRR-ul din România. Printre puținele activități ale politicianului la Bruxelles se regăsește o întrebare legată de fondurile destinate României.
Politicianul cu rezidență spaniolă a întrebat Comisia dacă Guvernul României a cerut cumva introducerea în PNRR a irigațiilor care nu au fost finanțate tocmai pentru că ministrul Cristian Ghinea, colegul de partid al lui Botoș a negociat fondurile pentru reziliența și redresare în țara noastră.
Cumva, irigațiile din România par să fie mai puțin importante decât pagina de internet a unui stabiliment de lux deținut de un politician în exotica insulă spaniolă din Oceanul Atlantic.
Leave a comment