România ocupă în continuare primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește rata sărăciei, potrivit unui raport al Băncii Mondiale. Acest raport a fost actualizarea unui Diagnostic Sistematic de Țară (DST) pentru România, care evidențiază problemele majore ale țării în ceea ce privește dezvoltarea economică și inegalitatea.
Deși raportul recunoaște potențialul de dezvoltare al României și progresele obținute, evidențiază și o serie de constrângeri majore. Inegalitatea rămâne relativ ridicată în comparație cu alte țări din UE, iar disparitățile sunt semnificative între regiuni și între mediul rural și urban, transmite B1TV.
Cu o creștere economică anuală medie de 3,8 % în ultimele două decenii, nivelul de trai al românilor a crescut de peste două ori, de la 12 179 USD în 2000 la 30 777 USD în 2021. Venitul pe cap de locuitor al României a crescut de la 26,4 % din media UE în 2000 la 74,2 % în 2021.
Cu toate acestea, creșterea economică a țării a fost una dintre cele mai volatile din UE, iar evoluția și sustenabilitatea acesteia ridică semne de întrebare, spun specialiștii. Creșterea continuă să fie în mare măsură bazată pe consum, în timp ce contribuția investițiilor și a productivității s-a diminuat substanțial, în medie, față de anii premergători aderării la UE.
Creșterea economică se reflectă printr-o reducere impresionantă a sărăciei, dar rata sărăciei din România rămâne cea mai ridicată din UE.
De asemenea, sectorul financiar din România rămâne subdezvoltat în comparație cu alte țări din regiune. Piețele de capital și bursa de valori din România sunt printre cele mai puțin dezvoltate din Europa, cu o lichiditate redusă și o bază restrânsă de investitori instituționali.
Problemele demografice, instituționale și de guvernanță reprezintă, de asemenea, provocări majore pentru dezvoltarea României. În ciuda creșterii venitului pe cap de locuitor, rata sărăciei din România rămâne cea mai ridicată din UE.
Cu toate acestea, raportul subliniază că România are potențial de dezvoltare și progrese cuantificabile, dar sunt necesare eforturi semnificative pentru a atenua inegalitatea și a sprijini dezvoltarea economică durabilă și incluzivă în întreaga țară.