Contraofensiva Ucrainei nu s-a desfășurat conform așteptărilor, spune generalul șef al armatei ucrainene, Valerîi Zalujni, sugerând că tehnologia actuală și capacitățile inamice au dus la un impas în conflict. Într-un interviu acordat revistei The Economist, el a făcut o evaluare detaliată a campaniei militare și a subliniat că actuala situație pe teren îi amintește de Primul Război Mondial.
Zalujni a subliniat că pentru a depăși această situație, ar fi necesar un salt tehnologic masiv, dar a adăugat că „cel mai probabil nu va exista o descoperire profundă și frumoasă.”
Contraofensiva Ucrainei nu s-a desfășurat conform așteptărilor și nu a reușit să obțină câștiguri semnificative pe teren, dezamăgind speranțele occidentale că Ucraina ar putea să demonstreze că războiul nu poate fi câștigat, ceea ce ar forța Rusia la negocieri. Generalul a observat că Rusia a pierdut un număr semnificativ de soldați, dar aceste pierderi nu au fost suficiente pentru a opri războiul, întrucât viața umană este ieftină în Rusia, și a menționat faptul că punctele de referință ale lui Putin sunt Primul și Al Doilea Război Mondial, unde Rusia a suferit pierderi masive.
El a subliniat că în mod ideal, armata ucraineană ar fi trebuit să se deplaseze cu o viteză de 30 de kilometri pe zi și să producă breșe în liniile rusești, dar s-a confruntat cu dificultăți majore pe teren, inclusiv cu dispozitive explozive, artilerie și drone rusești.
O armată la standardul Ucrainei ar fi trebuit să se poată deplasa cu o viteză de 30 km pe zi, în timp ce produce breșe în liniile rusești, explică generalul, potrivit B1TV. „Dacă te uiți la manualele NATO și la calculele pe care le-am făcut, patru luni ar fi trebuit să fie suficient timp pentru ca noi să fi ajuns în Crimeea, să ne luptăm în Crimeea, să ne întoarcem din Crimeea și să ne întoarcem și să ieșim din nou, spune generalul Zalujni. În schimb, el și-a văzut trupele blocate în câmpurile minate în apropierea de Bakhmut în est, echipamentul său furnizat de vest fiind lovit de artileria și dronele ruse. Aceeași poveste s-a desfășurat și în principalul impuls al ofensivei în sud, unde brigăzile fără experiență au întâmpinat probleme.
Mai întâi am crezut că e ceva în neregulă cu comandanții noștri, așa că i-am schimbat pe unii dintre ei. Apoi m-am gândit că poate soldații noștri nu sunt apți pentru acest scop, așa că am mutat soldați în unele brigăzi”, spune generalul Zalujni. Când acele schimbări nu au reușit să facă diferența, generalul i-a spus personalului său să scoată o carte pe care a văzut-o cândva ca student. Titlul său era „Breaching Fortified Defense Lines”. A fost publicată în 1941 de un general-maior sovietic, P.S. Smirnov, care a analizat bătăliile din primul război mondial. „Și înainte de a ajunge chiar la jumătatea drumului, mi-am dat seama că acolo ne aflăm, pentru că la fel ca atunci, nivelul dezvoltării noastre tehnologice de astăzi ne-a pus atât pe noi, cât și pe inamicii noștri într-un impas.”
Generalul a recunoscut că tehnologia modernă a permis ambelor părți să identifice și să distrugă concentrările de trupe, iar pentru a depăși acest impas ar fi nevoie de ceva nou, cum ar fi tehnologii revoluționare.
El a menționat că Occidentul a fost prea precaut în furnizarea de arme și echipamente Ucrainei, susținând că acestea au fost suficiente pentru a susține Ucraina în război, dar nu și pentru a câștiga. Astfel, Rusia a avut ocazia să se regrupeze și să își întărească apărarea în unele zone cheie din Ucraina.
Generalul Zalujni a avertizat că un război de uzură ar putea dura ani de zile și ar putea submina statul ucrainean. Cu toate că Ucraina are suficienți soldați pentru moment, un război prelungit ar putea face dificilă menținerea acestei situații. El a concluzionat că este necesar să se găsească o soluție, o inovație care să permită obținerea unei victorii rapide, deoarece, „mai devreme sau mai târziu, vom descoperi că pur și simplu nu avem destui oameni cu care să luptăm.”