Noua lege a pensiilor a fost adoptată joi de Guvern, în ciuda divergențelor care au existat în Coaliție. Actul normativ prevede creșterea vârstei de pensionare pentru femei la 65 de ani, dar și o serie de bonusuri pentru continuarea activității.
Noua lege a pensiilor, care va intra în vigoare la 1 ianuarie, prevede majorări de două ori într-un singur an (electoral), prima fiind planificată în ianuarie 2024 când pensiile se vor indexa cu rata inflației – 13,8% – și a doua în septembrie – în medie de 40%.
După ce legea va intra în vigoare, angajații caselor de pensii vor trece la recalculare.Proiectul noii legi a pensiilor publice prevede creșterea vârstei de pensionare la 65 de ani pentru femei și posibilitatea menținerii în activitate până la vârsta de 70 de ani.
Potrivit proiectului, stagiul minim de cotizare contributiv este de 15 ani atât pentru femei cât și pentru bărbați, iar stagiul complet de cotizare contributiv este de 35 de ani.
Noua lege a pensiilor ar urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2024, iar creșterea vârstei de pensionare pentru femei, la 65 de ani, se va aplica din anul 2035. Concret, vârsta de pensionare a femeilor, stabilită în prezent la 63 de ani (începând cu anul 2030) va crește treptat până în perioada 2030 – 2035, astfel încât vârsta de pensionare a femeilor să fie de 65 de ani în 2035.