Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de urgenţă, a avut o intervenţie, în direct la Antena 3 CNN, în care a explicat care ar putea fi cauzele morţii celor trei pacienţi de la Spitalul de Psihiatrie de la Spitalul Murgeni, după ce aceştia au mâncat peşte.
În acest moment, sunt luate în calcul două ipoteze în cazul pacienţilor de la Spitalul de Psihiatrie Murgeni care au murit după ce au mâncat peşte: fie peştele ar fi fost otrăvit cu otravă pentru şoareci, fie peştele ar fi fost contaminat cu o bacterie din apa de la spital.
„O să vedem rezultatele de laborator şi ceea ce înseamnă ancheta epidemiologică, dar dacă tot vorbim de toxiinfecţii şi enterocolite, atenţie, pe de-o parte, că ele pot fi letale şi atebţie, mare atenţie la alimentele preparate şi conservate în casă, mai ales în această perioadă.
„Trag un semnal de alarmă”
Sunt mai multe cazuri de afcţiuni digestive care ar fi putut evitate şi mai trag un semnal de alarmă: aruncaţi orice recipient care este bombat şi fierbeţi minim 10 minute orice preparat făcut în casă, pentru că există şi alte riscuri alimentare în această perioadă”, a spus dr. Tudor Ciuhodaru.
„Oricare dintre ipoteze poate fi luată în calcul”
„Oricare dintre ipoteze poate fi luată în calcul, dar vorbim şi despre cauza bacteriană, deci enterocolite sau toxiinfecţii, dar putem vorbi şi despre botulism, este o infecţie rară, dar mortală, care se poate contacta în această perioadă, mai ales dacă alimentele preparate în casă sunt sterilizate necorespunzător şi putem vorbi şi de alte cauze care pot duce la probleme grave de sănătate. Intoxicaţia cu ciuperci, acelea preparate în zacusca de ciuperci, care se consumă în perioada postului”, a precizat medicul Tudor Ciuhodaru.
Simptomele de debut
„Să ţinem cont că se face o transmitere cu mare usurinţă, prin alimente sau apă contaminată, dar chiar şi mâinile murdare de la persoană la persoană pot transmite aceste tipuri de infecţii . Simptomele de debut, de alarmă sunt, în special, cele digestive şi vorbesc despre durerile abdominale, spontane sau la palpare, sub formă de crampă. Mai ales în cazul pacienţilor vârstnici starea de sănătate se poate degrada rapid. Apare şi febra, şi frisonul, şi alterararea stării generale, tulburările de echilibru, deshidratarea intensă, şocul hipoholemic. Pacientul prezintă acea senzaţie de sete, uscăciune la nivelul mucoasei”, a mai spus dr. Tudor Ciuhodaru, în direct la Antena 3 CNN.