Avariile la sistemul de termoficare din București au afectat, în ultimele zile, aproximativ 10% din locuitori, potrivit declarațiilor primarului Nicușor Dan, care are aceeași explicație: rețeua veche pe care s-a apucat să o schimbe la începutul mandatului său.
Din cei aproximativ 1 milion de locuitori ai Capitalei, circa 100.000 au rămas fără apă caldă și căldură. Avariile au avut loc în sectoarele 2 și 3, fiind cauzate de rupturi pe rețeaua principală de termoficare.
Primarul Nicușor Dan a declarat, într-un interviu pentru TVRinfo, că avariile sunt inevitabile din cauza vechimii rețelei, transmite B1TV.
„Din 1.000 de kilometri de rețea, circa 150 sunt mai noi de 10 ani, 50 sunt mai noi de 20 de ani, și încă vreo 50 sunt mai noi de 30 de ani. Și restul jale”, a spus Dan.
El a precizat că proiectele de modernizare a rețelei de termoficare sunt în curs de derulare, dar că este nevoie de timp pentru a remedia problemele.
„Avem vreme rece de 7-8 zile. Weekendul a fost foarte bine. Am avut o avarie la începutul săptămânii și am avut o avarie ieri dimineață. Cea de la începutul săptămânii a fost remediată. Atunci a fost o rețea magistrală. Am avut 40% apartamente afectate în primă fază. Acum este o avarie care se va repara în cursul acestei seri. Ora 23.00 este ora la care ni s-a promis că se remediază. Urmând ca până mâine la amiază să se încarce treptat apa caldă, pentru că având rețeaua în care multe porțiuni sunt vulnerabile nu poți să vii cu presiune mare de la început. Cam asta e situația, deci mâine la amiază o să fie – dacă nu se întâmplă altă avarie – mâine la amiază o să fie bine. Suntem cam la 10 la sută fie furnizare sub parametri, fie avarie lipsă de furnizare” a spus primarul general.
„Eu cred că o să fie mai bine. Se întâmplă fenomenele astea. E o răcire accentuată a vremii și până sistemul se calibrează apare tipul acesta de avarie. Eu sunt optimist că o să fie mai bine”, a mai spus Dan.
Avariile la termoficare din București sunt un fenomen aproape obișnuit care apare în fiecare iarnă. În 2022, peste 200.000 de locuitori au rămas fără apă caldă și căldură timp de mai multe zile.
Avariile sunt inevitabile pentru că problemele sunt pe rețeaua principală, de la CET-uri până la punctele termice, a explicat Nicușor dan.
„De acolo distanțele sunt mai scurte și lucrurile sunt gestionabile. Noi avem o rețea de 1000 de km, și din mia asta de km avem circa 150 care sunt mai noi de 10 ani, 50 care sunt mai noi de 20 de ani, și încă vreo 50 care sunt mai noi de 30 de ani. Și restul jale. Într-adevăr, în intervențiile pe care le-am făcut proiectele sunt scrise de acum 2 ani, 3 ani, acum 4 ani. S-au luat zonele cu cele mai multe avarii și acolo s-a intervenit. Dar asta nu înseamnă că acolo unde noi nu intervenim nu există risc. Eu cred că o să fie mai bine. Se întâmplă fenomenele astea. E o răcire accentuată a vremii și până sistemul se calibrează apare tipul acesta de avarie. Eu sunt optimist că o să fie mai bine”