Suspiciuni de licitație trucată apar chiar la DNA, unde soția șefului biroului de IT de la DNA Corneliu Sterea, este angajată la firma Asseco See, care a câștigat contracte în valoare de peste 2 milioane de lei pentru digitalizarea instituției, arată jurnaliștii de la RISE Projects într-o anchetă.
Simona Sterea lucrează la această firmă din mai 2020, iar e-mailul ei apare la contractele încheiate între Asseco See și DNA. Mai mult, contractele au început să fie încheiate după angajarea soției șefului IT, se arată în investigația RISE Projects, preluată de B1TV.
Corneliu Sterea a fost implicat în deciziile privind atribuirea unor contracte către aceeași companie. Potrivit Agenției Naționale de Integritate, contractele respective pot genera un conflict de interese conform legii achizițiilor publice.
Conform legii achizițiilor publice, „prin conflict de interese se înţelege orice situaţie în care membrii personalului autorităţii contractante sau ai unui furnizor de servicii de achiziţie care acţionează în numele autorităţii contractante, care sunt implicaţi în desfăşurarea procedurii de atribuire sau care pot influenţa rezultatul acesteia au, în mod direct sau indirect, un interes financiar, economic sau un alt interes personal, care ar putea fi perceput ca element care compromite imparţialitatea ori independenţa lor în contextul procedurii de atribuire” arată sursa citată.
Curtea de Conturi a catalogat achiziția drept „nelegală”, „inutilă” și „făcută netransparent”. De asemenea, a constatat că DNA nu a luat toate măsurile necesare pentru a evita conflictul de interese.
Într-un proiect de raport recent întocmit, obținut de reporterii RISE Projects, inspectorii au constatat că documentele care stau la baza achiziției „nu conțin informații referitoare la identificarea tuturor persoanelor care au fost implicate în procesul de verificare/evaluare a ofertelor, respectiv a membrilor comisiei de evaluare”, arată sursa citată.