Economistul Andrei Caramitru arată că România a ajuns la nivelul Spaniei în privința puterii de cumpărare la nivel mediu, citând datele Eurostat. Nu e legat de PIB, ci de consumul per capita ajustat la puterea de cumpărare, a explicat el.
Datele Eurostat indică faptul că, în ceea ce privește puterea de cumpărare la nivel mediu, România ocupă același loc cu Spania, situându-se în fața unor țări precum Malta, Cehia, Estonia, Grecia, Slovacia, Letonia, Croația și Ungaria. Andrei Caramitru a subliniat că aceste date ar trebui privite cu încredere și a sfătuit pe cei care le contestă să își ajusteze perspectiva asupra realității.
Caramitru a explicat că PIB-ul măsoară economia, nu bunăstarea oamenilor, iar cifrele Eurostat se bazează pe consumul per capita ajustat la puterea de cumpărare, reflectând cât pot cheltui oamenii medii în mod real. Astfel, România se situează la 86% din media UE la sfârșitul anului 2022.
Economistul a remarcat că țara se află peste mai multe state europene și la același nivel cu Spania. A subliniat că aceste date nu țin cont de aspecte precum autostrăzile, spitalele sau nivelul de corupție, ci se referă strict la consum și puterea de cumpărare reală, arată PsNews.
„Aveți incredere in cifrele de la Bruxelles? UE Adica? Eurostat? Ca dacă da – si ar trebui sa aveți încredere – veti fi șocați.
PIB-ul e ceva care măsoară economia dar nu bunăstarea oamenilor. Așa ca astia se uita la consumul per capita ajustat la puterea de cumpărare – adica cât pot cheltui oamenii medii in mod real.
Ei si Romania sta așa, la sfârșit de 2022. Suntem 86% din media UE. Adica:
– PESTE următoarele tari din Europa : Malta, Cehia, Estonia, Grecia, Slovacia, Letonia, Croatia, Ungaria, Bulgaria
– La acelasi nivel, identic, cu Spania (!!!)
– extrem de aproape, la 1%, de Portugalia, Polonia si Slovenia (posibil sa le depășim pe toate in 2023).
Știu ca o sa urlati. Dar dar dar – autostrăzi, spitale, corupție, scoli, Educatie PISA !!!! NU au legătura – vorbim de consum, putere de cumpărare reala, atât.
O sa ziceți – daaaaar e saracie, sunt câțiva milionari care trag media in sus !!!!!! NU. Coeficientul de inegalitate (Gini) e la nivelul mediei europene si scade nu creste.
O sa zbierati – da poate consumam – dar e pe datorieeee!!!! DELOC. Nivelul de credite e mult mult mai scăzut decât media Europeană, nu creste – cresc depozitele, economisirea populatiei care e enorma, nu creditarea. E pe dos.
O sa mai ziceți – minciuni !!!!! Prețurile sunt imense. Tocmai ca nu sunt – sunt mult sub cele Europene. Vorbiți aiurea (coșul de consum nu e doar saint pelerino si camambert deștepților).
Așa ca respirați frumos. Treceti peste șoc, internalizat informația, si ajustați-vă perspectiva asupra realității. Ca altfel ramaneti defazați si nu înțelegeți nimic din ce se întâmpla in jurul vostru. Not helpful”, a scris Caramitru pe pagina sa de Facebook.
Leave a comment