România urmează să intre în spațiul Schengen în etape. Acord politic
România urmează să intre în spațiul Schengen în etape. Acord politic

România urmează să intre în spațiul Schengen în etape, conform unui acord politic încheiat cu Austria și Bulgaria, cu privire la aderarea la frontierele aeriene și maritime începând cu martie 2024. Ministerul Afacerilor Interne a anunțat că negocierile pentru aderarea terestră vor continua în anul următor.

Acordul politic a fost semnat pe 23 decembrie 2023, iar materializarea acestuia într-o decizie a Consiliului implică obținerea acordului tuturor statelor membre ale Uniunii Europene. Discuțiile pe canale diplomatice au avut loc între ministerele de interne și externe, inclusiv la nivelul misiunilor diplomatice acreditate la UE, pentru a încorpora acordul politic într-o decizie oficială a Consiliului, transmite B1TV.

Începând cu luna martie 2024, cetățenii români vor beneficia de avantajele spațiului Schengen pe cale aeriană și maritimă. Premierul Marcel Ciolacu a salutat acest pas și a exprimat încrederea că negocierile pentru aderarea terestră vor fi finalizate în 2024: „După 13 ani, în sfârșit România va intra în Schengen! Avem acord politic în această privință!

Din martie anul viitor, românii vor beneficia de avantajele spațiului Schengen pe cale aeriană și maritimă. Implicit, Portul Constanța își va crește exponențial importanța. De asemenea, sunt convins că în 2024 vom închide negocierile și pentru frontiera terestră.

La acest proiect național s-a muncit extrem de mult. Le mulțumesc tuturor celor implicați și în mod special colegilor mei din acest Guvern care au continuat demersurile chiar dacă anul trecut ușa Schengen părea complet închisă!”, a scris Ciolacu, pe Facebook.

Pe de altă parte, europarlamentarul Eugen Tomac, liderul PMP, a subliniat că România ar trebui să abordeze negocierile cu mai multă demnitate și să nu accepte condiții diferite față de alte state care au intrat în Schengen. „Trebuie să avem mai multă demnitate și să renunțăm la această abordare inacceptabilă, pentru că celelalte state n-au intrat cu condiții în plus în Shengen. (…) Ideea că și alte state au intrat în etape nu stă în picioare atât timp statele respective au așteptat cel mult un an – doi din clipa în care au intrat în UE, nu 16 ani ca România. (…)

Dacă nu e un calendar foarte bine definit, rămânem într-o zonă cu interpretări și oricând orice stat poate șantaja România sau Bulgaria pe acest dosar, amânând aderarea la nesfârșit, în condițiile în care noi îndeplinim toate criteriile, la fel precum Croația, care a intrat la începutul acestui an fără vreo condiție în plus și fără a fi primită în etape”, a declarat Eugen Tomac, pentru B1 TV.

Join the Conversation

2 Comments

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *