Ministerul Educației din România a introdus o măsură prin care profesorii sancționați cu desfacerea disciplinară a contractului de muncă nu vor mai putea ocupa posturi didactice în învățământul preuniversitar de stat pentru o perioadă de șapte ani școlari.
Aceasta reprezintă o creștere semnificativă a perioadei de restricție, care a fost majorată de șapte ori în comparație cu prevederile anterioare. Abaterile disciplinare care pot duce la această sancțiune includ faptele de violență fizică și/sau verbală îndreptate împotriva elevilor sau a colegilor, prejudicierea onoarei și/sau prestigiului unității/instituției, precum și manifestarea convingerilor politice și prozelitismul religios în spațiul școlar.
Mai mult, meditațiile date în particular de profesori elevilor cărora le predau și la clasă pot duce la desfacerea contractului de muncă, caz în care se aplică noua metodologie cadru a Ministerului Educației.
„Cadrele didactice sancționate cu desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă nu pot ocupa posturi didactice/catedre în învățământul preuniversitar de stat pentru o perioadă de șapte ani școlari”, se arată în metodologia-cadru a Ministerului Educației.
Profesorii găsiți în culpă nu vor fi excluși automat din învățământ pentru o anumită perioadă de timp, ci vor fi sancționați gradual.
Seîncepe cu un avertisment scris, reducerea salariului de bază, cumulat, când este cazul, cu indemnizația de conducere, de îndrumare și control, cu până la 15%, pe o perioadă de 1-6 luni, dar și de suspendarea, pe o perioadă de până la 3 ani, a dreptului de înscriere la un concurs pentru obținerea gradației de merit, transmite B1TV.
Linia sancțiunilor continuă cu suspendarea pe o perioadă de 3 ani a dreptului de a mai face parte din comisiile de organizare și desfășurare a examenelor naționale și abia la final se poate decide desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă.
Leave a comment