Deficitul de medici este numai în Capitală de 900 de posturi, care nu pot fi cupate pentru că sunt blocate prin decizia Guvernului. În aceste condiții, SANITAS a anunțat grevă generală în spitalele din Capitală, iar sindicaliștii spun că personalul medical este epuizat.
Oamenii vor ca guvernul să dea un memorandum pentru deblocarea acestor posturi, permițând organizarea concursurilor de angajare.
Prof. univ. dr. Cătălina Poiană, președintele Colegiului Medicilor din Municipiul București, a dezvăluit că sunt aproximativ 500 de posturi de medici vacante la spitalele din subordinea Ministerului Sănătății și aproximativ 390 de posturi la unitățile sanitare subordonate ASSMB, rezultând un deficit de aproximativ 900 de posturi de medici în sistemul de stat din București.
Angajările au fost înghețate la mijlocul anului trecut și aprobarea Memorandumului propus de Ministerul de Finanțe, Ministerul Sănătății și Ministerul Dezvoltării este văzută ca singura modalitate de ocupare a acestor posturi, esențială pentru buna funcționare a spitalelor.
„Sunt în măsură să vorbesc despre cifrele care se referă la posturile de medici vacante în spitalele din Capitală, cifrele sunt surprinzător de mari. La spitalele din subordinea Ministerului Sănătății sunt circa 500 de posturi de medici vacante, iar la unitățile sanitare care sunt în subordinea ASSMB există aproximativ 390 de posturi vacante. Deci, per total, doar pentru medici la nivel de București e un deficit de 900 de posturi în sistemul de stat.
Având în vedere că angajările au fost înghețate la mijlocul anului trecut, singura modalitate ca acestea să fie ocupate e aprobarea Memorandumului despre care se vorbește, cel înaintat de Ministerul de Finanțe, atât de Ministerul Sănătății, cât și de Ministerul Dezvoltării.
Cred că e o prioritate, că e singura modalitate prin care asigurăm o bună funcționare a spitalelor și ați văzut în repetate rânduri tot felul de elemente de la camerele de gardă, unde personalul medical e insuficient. Medicii sunt suprasolicitați și, din cauza epuizării, actul medical poate suferi și pot să fie întârzieri în acordarea asistenței medicale.
Pe de altă parte, facilităm integrarea în sistem a tinerilor care au promovat examenul de medici specialisti și care, la nivel național, sunt 4.500 – o cifră bună, care ar fi o gură de oxigen pentru sistemul sanitar”, a declarat prof. univ. dr. Cătălina Poiană duminică seară, într-o emisiune B1TV.
În plus, există nemulțumiri legate de deficitul de personal medical, problemele de salarizare și plata gărzilor care nu a fost reînnoită la anul 2024. Prof. univ. dr. Cătălina Poiană a subliniat că este necesară și îmbunătățirea dotării spitalelor și asigurarea unor condiții de lucru care să permită personalului medical să aplice cunoștințele dobândite în școală.