BNR menține dobânda de politică monetară, astfel că ratele la credite nu se modifică. Când vor fi mai ieftine

Dobânda de politică monetară nu va scădea în perioada imediat următoare, cred șefii principalelor bănci comerciale. La fel, finanțiștii cred că cursul de schimb va rămâne stabil.

Potrivit estimărilor economiștilor-șefi din băncile comerciale, se așteaptă ca Banca Națională a României (BNR) să mențină neschimbată dobânda de politică monetară la ședința Consiliului său din 12 ianuarie. De asemenea, se prognozează că prima scădere a dobânzii va avea loc în perioada aprilie-mai, iar se preconizează că până la finalul anului, dobânda-cheie ar putea ajunge la 5,50%. Aceste estimări sugerează că o scădere semnificativă a dobânzii-cheie sub 6% nu se va întâmpla până spre sfârșitul anului 2024, transmite econonomica.net.

Cel puțin așa consideră economistul șef al ING Bank, Valentin Tătaru: „Anticipăm că prima scădere de dobândă va veni în perioada aprilie-mai și estimăm că până la finalul anului dobânda cheie va ajunge la 5,50%. În privința cursului de schimb este puțin probabil să vedem modificări semnificative, deși credem ca în a doua parte a anului vom depăși marginal nivelul de 5 lei pentru un euro. Avem o prognoză de 5,05 pentru finalul lui 2024, însă aceasta rămâne dependentă în primul rând de evoluția inflației și într-o mai mică măsură a fluxurilor valutare, ceea ce face ca riscurile la adresa prognozei să fie orientate mai degrabă în jos, spre un curs mai stabil”

ROBOR scade constant, însă economiștii sunt de părere că va ajunge sub 6% doar dacă BNR va umbla la dobândă. În schimb, efectele asupra IRCC se vor vedea abia din Trimestru 2 din 2025.

În ceea ce privește cursul de schimb, se anticipează că evoluția sa va rămâne relativ stabilă, cu posibilitatea ca în a doua parte a anului să se înregistreze o ușoară depășire a nivelului de 5 lei pentru un euro. Cu toate acestea, această prognoză este influențată de evoluția inflației și a fluxurilor valutare, existând riscuri orientate mai degrabă înspre o stabilitate a cursului sau o ușoară scădere, în funcție de factorii menționați.

 

Constantinescu Gabriel
Constantinescu Gabriel
Gabriel Constantinescu este unul dintre jurnaliștii care a acoperit vreme îndelungată zona socială din presa online. Cu experiență în alegerea știrilor, Gabriel este pasionat de sport și drumeții. Absolvent al Facultății de Administrație Publică el acoperă cu succes materialele care tratează activitatea primăriilor, a consiliilor județene și instituțiilor subordonate acestora. Este căsătorit și are doi copii care speră să trăiască într-o lume mai bună.

Ultimele știri

Ilie Bolojan, întrebat dacă regretă postul de premier

Premierul Ilie Bolojan a declarat, joi seară în direct...

Daniel Băluță a dezvăluit când își depune candidatura la Primăria Generală a Capitalei

Social-democratul Daniel Băluță a anunțat, joi, că are de...

Anchetele Lumea Politică

Articole pentru tine