Parlamentul României a fost convocat luni pentru adoptarea ordonanțelor de urgență emise de Guvern în timpul vacanței parlamentare, o procedură dictată de imperativele constituționale care necesită ca Parlamentul să fie convocat în termen de cinci zile pentru a transforma aceste ordonanțe în legi. Prima cameră sesizată a fost Senatul.
Această convocare rapidă este un răspuns direct la presiunile sociale manifestate prin protestele fermierilor și transportatorilor, care au solicitat ajustări legislative imediate pentru a atenua problemele cu care se confruntă.
Schimbările propuse printr-o serie de acte normative – de la ajustări în domeniul accizării motorinei, până la modificările ce țin de reglementările în transportul rutier – vor ajuta la îmbunătățirea condițiilor pentru cele două sectoare de activitate transmite Radio România Actualități.
Permiterea conducătorilor de vehicule deținători de permis categoria B să opereze tractoare agricole sau forestiere sau scutirea anumitor vehicule de la efectuarea inspecției tehnice periodice sunt exemple de măsuri concrete care, prin simplificarea anumitor reguli, pot contribui la fluidizarea activităţii profesionale în respectivele domenii.
Amânarea aplicării unei directive europene privind marcajul fiscal uniform pentru motorină și kerosen până la 1 iunie, poate oferi un răgaz suplimentar pentru sectoarele afectate să se adapteze la noile cerințe.