În România, conform legislației în vigoare, toți proprietarii de imobile sunt obligați să dețină o Poliță de Asigurare împotriva Dezastrelor Naturale (PAD), care oferă protecție în cazul unor calamități precum cutremure, alunecări de teren și inundații. Cu toate acestea, un procent mare de 80% dintre locuințe nu sunt asigurate corespunzător.
Proprietarii care nu își asigură locuința conform acestei obligativități legale pot fi sancționați cu amenzi cuprinse între 100 și 500 de lei, reprezentând o penalitate considerabilă în comparație cu costul relativ scăzut al asigurării PAD.
Pentru o locuință de Tip B, însemnând acele construcții cu pereți exteriori din materiale precum cărămidă nearsă care nu au fost supuse unui tratament termic sau chimic, costul anual al poliței PAD este de doar 10 euro, ceea ce echivalează cu aproximativ 50 de lei, transmite B1TV.
Pe de altă parte, pentru locuințele de Tip A, ce includ structuri din beton armat, metal, lemn sau alte materiale care au fost supuse unor tratamente termice și/sau chimice, prima de asigurare este de 100 de lei pe an.
În situația nedorită a unei calamități naturale, un asigurat al locuinței de Tip A, la o primă de asigurare de 100 de lei pe an, poate primi de la asigurator o indemnizație de până la 20.000 de euro. Pentru cei care dețin o poliță PAD pentru o locuință de Tip B, cu o primă de 50 de lei anual, suma maximă de despăgubire este de 10.000 de euro.