Extrema dreaptă și populiștii, în ascensiune în Uniunea Europeană. Ce înseamnă asta pentru planurile actualei puteri progresiste
Flags waving in front of the European Parliament in Strasbourg

Ascensiunea partidelor populiste și de extremă dreapta în cadrul alegerilor europene poate aduce schimbări semnificative în dinamica politică a Uniunii Europene, potențial afectând direcția de dezvoltare a blocului comunitar și prioritatea agendei sale. Sondajele sugerează că aceste partide ar putea obține rezultate notabile în mai multe state membre, ceea ce ar duce la o posibilă reorientare a politicii UE, mai ales în domenii sensibile precum politica climatică, migrația sau relațiile externe.

În Franța, Polonia și Austria semnalul este clar că partidele de extremă dreapta s-ar putea clasa pe primele locuri, o tendință observată și în alte state europene, unde acestea se clasează pe poziții secunde sau terțe, inclusiv în Germania sau Spania. Această situație ar putea conduce la formarea unei majorități de dreapta în Parlamentul European, care să includă democrat-creștini, conservatori și chiar elemente radicale, arată o analiză preluată de B1TV.

Conform raportului ECFR de către politologii Simon Hix și Kevin Cunningham, acest scenariu ar trebui să fie un avertisment pentru factorii de decizie, arătând necesitatea unei atenții mărite asupra consecințelor alegerilor. Există preocuparea că un parlament dominat de dreapta ar putea bloca legislația referitoare la Acordul Verde European și ar putea promova abordări mai dure privind suveranitatea în chestiuni precum migrația sau extinderea UE.

Mai mult, o schimbare drastică spre dreapta ar putea contribui la diminuarea sprijinului pentru acțiuni externe vitale ale UE, cum ar fi apărarea valorilor și interesele europene pe scena internațională.

Proiecțiile actuale indică faptul că grupurile politice principale din Parlamentul European ar putea să piardă teren în favoarea populiștilor de dreapta, care ar câștiga suficientă influență pentru a intra, probabil pentru prima dată, într-o coaliție majoritară. Acest lucru ar muta centrul de putere către grupuri cum ar fi Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni și Identitatea și Democrația, spre punctul în care vocea lor va deveni din ce în ce mai influentă în unele dintre statele fondatoare ale UE.

Situația în țări precum Italia, cu ascensiunea Fratelli d’Italia, și Franța, unde partidul lui Marine Le Pen este estimat să obțină un număr record de locuri, exemplifică tendința. În Austria, de exemplu, FPÖ se așteaptă să-și dubleze reprezentarea, iar în Germania, AfD și-a consolidat semnificativ poziția.

Ascensiunea populismului eurosceptic ar putea să capete teren nu doar în Austria, Belgia sau Franța, ci și în alte state membre precum Ungaria, Italia, Țările de Jos, Slovacia și chiar în statele baltice sau în nordul Europei.

Pentru România și regiunea în general, acest peisaj politic emergent poate însemna negocieri mai dure și o schimbare a priorităților pe agenda europeană, cu repercusiuni vizibile atât la nivelul politicii interne, cât și al cooperării internaționale.

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *