Pentru a beneficia de pensia minimă în România, un cetățean trebuie să aibă un stagiu minim de cotizare în sistemul de asigurări sociale. Acest stagiu minim este stabilit la 15 ani, conform noii legi a pensiilor, spune Marius Budăi.
Legislațiile naționale ale statelor membre din Uniunea Europeană prevăd un astfel de stagiu minim de cotizare pentru a putea primi beneficii ulterioare din sistemul de pensii. Prin urmare, în conformitate cu normele europene, un cetățean trebuie să cotizeze timp de cel puțin 15 ani pentru a avea dreptul la pensia minimă în România, spune fostul ministru al Muncii, Marius Budăi, citat de B1TV.
„Este stagiul minim de cotizare, un lucru prevăzut în toate legislațiile naționale ale statelor membre din Uniunea Europeană, este o prevedere pe care noi am avut-o și în legea actuală, pentru că atunci când contribui într-un sistem ai nevoie de o anumită perioadă de contribuție minimă pentru a putea avea beneficii ulterior din acel sistem.
Acum la noi este 15 ani, am păstrat acest stagiu minim, nu am crescut nici stagiul minim, nici stagiul standard, și pentru mame am introdus această noutate care a mai fost discutată și în Legea 127 și am discutat foarte clar cu Comisia Europeană și cu Banca Mondială și am ajuns la această prevedere cu șase luni pentru fiecare copil”, a spus Marius Budăi într-o emsiune TV.
De asemenea, noua lege de pensionare prevede recalcularea tuturor pensiilor, inclusiv celor deja în plată, pe baza unei formule fără indici de corecție, la data de 1 septembrie 2024. Dacă după recalculare pensia rezultată este mai mică decât nivelul actual, se va menține nivelul actual al pensiei.