Ministrul austriac de interne, Gerhard Karner (ÖVP), s-a opus din nou aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen, cu referire la granițele terestre. Karner s-a pronunțat în cadrul unui eveniment media în Innsbruck, conform rapoartelor presei austriece.
Karner a reiterat poziția anterioară a Austriei, care se arată reticentă să permită extinderea spațiului Schengen pentru aceste țări în ceea ce privește granițele lor terestre. Ministrul a menționat, totodată, acordul inițial privind eliminarea controalelor la frontierele maritime și aeriene – cunoscut ca „Schengenul Aerian și Maritim”.
În contextul acestui acord, Karner a sugerat prudență și reținere în a discuta despre următoarele etape, indicând o decizie unanimă necesară în cadrul UE și temperând așteptările legate de o aderare deplină. „Mă gândesc foarte mult să fac acest pas acum și să nu filosofez despre următorii pași”, a spus Karner.
Compromisul stabilit după negocieri intense include „condiții stricte”, precum asigurarea securității frontierelor terestre și disponibilitatea crescută de resurse și de ofițeri de poliție și Frontex la frontierele externe. În plus, Karner a subliniat că solicitanții de azil din Austria, care au fost înregistrați inițial în România sau Bulgaria, ar trebui să fie trimiși în aceste țări, transmite B1TV.
Introducerea „Schengenului Aerian” implică faptul că pasagerii care zboară din România și Bulgaria nu vor mai trebui să treacă prin terminalele internaționale atunci când călătoresc spre alte state UE. Cu toate acestea, controalele la frontierele terestre vor persista. Se preconizează că eliminarea controalelor la frontierele aeriene și maritime va avea loc în martie 2024, iar discuțiile cu privire la ridicarea controalelor terestre.
Conform ziarului „Kurier”, presiunea se intensifică asupra Austriei pentru a consimți la intrarea României și Bulgariei în spațiul Schengen, Austria fiind în prezent singura țară din UE care se opune constant acestui pas.